Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami
Zapraszamy do odkrywania smaków i czerpania pełnymi garściami z domowej kuchni. Naleśniki z serem i owoce to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Są smakowite i sycące, a przy tym idealne na każdą porę dnia. Dzisiejszy przepis to prawdziwe bogactwo smaków – delikatne naleśniki, podsmażane na maśle, przekładane kremowym białym serem i ulubionymi owocami. Tak przyrządzone, dają prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Otulone aromatycznym masłem, z lekko chrupiącymi brzegami, stanowią doskonałą bazę dla pysznego nadzienia. W sam raz, by zaskoczyć rodzinę i bliskich niepowtarzalnym smakiem domowych naleśników.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- Ok. 15 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- Ok. 300 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- Nadzienie:
- 15 dag sera białego
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 3-4 łyżeczki cukru (może być waniliowy)
- Ponadto:
- Bita śmietana, jagody, truskawki lub inne owoce, starta czekolada do posypania, listki mięty
Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami – jak zrobić?
-
1.
Najpierw przygotowujemy naleśniki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, żółtka, mleko, śmietankę, cukier, olej łączymy razem (możemy zmiksować). Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, wymieszamy. Ciasto na naleśniki powinno być pół płynne. Jeżeli za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto powinno postać „odpocząć” około 30 minut, aby mąka spęczniała dlatego miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor aż zużyjemy całe ciasto. -
2.
Ser rozdrobnimy najlepiej za pomocą widelca. Dodajemy żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszamy. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, składamy w trójkąty. -
3.
Tak złożone naleśniki kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na odrobince tłuszczu doprowadzając je do delikatnie złotego koloru. Robią się wtedy z wierzchu tak przyjemnie chrupiące, a serek lekko się podtopi… Pychaaaa!
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli ciasto za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem, a jeśli wydaje nam się za rzadkie to dodajemy mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki po meksykańsku
Następny przepis: Naleśniki - przepis klasyczny