Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami

Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami

Zapraszamy do odkrywania smaków i czerpania pełnymi garściami z domowej kuchni. Naleśniki z serem i owoce to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Są smakowite i sycące, a przy tym idealne na każdą porę dnia. Dzisiejszy przepis to prawdziwe bogactwo smaków – delikatne naleśniki, podsmażane na maśle, przekładane kremowym białym serem i ulubionymi owocami. Tak przyrządzone, dają prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Otulone aromatycznym masłem, z lekko chrupiącymi brzegami, stanowią doskonałą bazę dla pysznego nadzienia. W sam raz, by zaskoczyć rodzinę i bliskich niepowtarzalnym smakiem domowych naleśników.

Składniki:

  • Ciasto:
  • Ok. 15 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Ok. 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • Nadzienie:
  • 15 dag sera białego
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżeczki cukru (może być waniliowy)
  • Ponadto:
  • Bita śmietana, jagody, truskawki lub inne owoce, starta czekolada do posypania, listki mięty

Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami – jak zrobić?

  1. 1.
    Najpierw przygotowujemy naleśniki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, żółtka, mleko, śmietankę, cukier, olej łączymy razem (możemy zmiksować). Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, wymieszamy. Ciasto na naleśniki powinno być pół płynne. Jeżeli za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto powinno postać „odpocząć” około 30 minut, aby mąka spęczniała dlatego miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor aż zużyjemy całe ciasto.
  2. 2.
    Ser rozdrobnimy najlepiej za pomocą widelca. Dodajemy żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszamy. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, składamy w trójkąty.
  3. 3.
    Tak złożone naleśniki kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na odrobince tłuszczu doprowadzając je do delikatnie złotego koloru. Robią się wtedy z wierzchu tak przyjemnie chrupiące, a serek lekko się podtopi… Pychaaaa!

xxxx – dodatkowe informacje

Jeżeli ciasto za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem, a jeśli wydaje nam się za rzadkie to dodajemy mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki po meksykańsku
Następny przepis: Naleśniki - przepis klasyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode