Nalesniki orkiszowe z dzemem truskawkowym i z cukrem pudrem
Podróżowanie kulinarnym szlakiem nie musi oznaczać skomplikowanych, czasochłonnych dań. Czasem rzeczy prostsze dają więcej radości. Tak jest w przypadku niesamowicie smacznych naleśników orkiszowych z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem. Subtelny smak mąki orkiszowej w połączeniu z nadzieniem z soczystych truskawek tworzy kompozycję, dzięki której każde śniadanie czy podwieczorek stanie się wyjątkowym kulinarnym doznaniem. Samodzielnie wykonane ciasto i domowy dżem truskawkowy to propozycja dla miłośników naturalnych, nieskażonych chemią smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki razowej orkiszowej (KUPUJĘ JA W SKLEPIE ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ)
- 500 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- DRZEM TRUSKAWKOWY
- CUKIER PUDER DO POSYPANIA
Naleśniki orkiszowe z dzemem truskawkowym i z cukrem pudrem – jak zrobić?
- Mąki wymieszać, stopniowo dolewać mleko i wodę, wbic jajka, mieszać do uzyskania gładkiego ciasta nalesnikowego. W razie konieczności dolać odrobine wody i mleka. Na koncu wlać łyżkę oleju i jeszcze raz porządnie wymieszać. Na gorącą patelnię wlać porcje ciasta nalesnikowego i smarzyć z obu stron na rumiany kolor.
- Naleśniki smarować dzemem truskawkowym, składać i posypywać cukrem pudrem!
- Orkisz zawiera duże ilości aminokwasów, witamin i pierwiastków ważnych dla zdrowia. Jest też łatwy w trawieniu. Co więcej, regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia naszą odporność, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych i chroni nasze serce.
Porady – dodatkowe informacje
Naleśniki można podać także bez posypki cukrowej – to zależy od gustu i smaku. Z podanych składników wyszło mi około 10 sztuk naleśników. Naleśniki są pulchniejsze, gdy białka ubije się osobno i ubitą masę dodaje się do ciasta naleśnikowego.