Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami

Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami

Zapraszam do zasmakowania w prostej, ale niezwykle efektownej potrawy – naleśników biszkoptowych z serkiem mascarpone i truskawkami. To przepis fakt idealny na śniadanie, romantyczną kolację, czy deser na zakończenie rodzinnej uroczystości. Odżywcze naleśniki z lekkim, aksamitnym serem oraz słodkimi, soczystymi truskawkami to kompozycja smaku i aromatu, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Możemy je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak np. inne owoce czy syropy. Bez wątpienia sprawdzą się zarówno w roli przepysznych, słodkich naleśników na weekendowy obiad, jak i szybkiego deseru do kawki.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej, typ 550
  • 2 szklanki mleka 3/2 %
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • Ponadto:
  • 500 g serka Mascarpone
  • 500 g świeżych truskawek
  • cukier puder z wanilią do posypania

Naleśniki biszkoptowe z serkiem mascarpone i truskawkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie ciasta biszkoptowego:
    Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka. Wlewamy: olej, mleko, wodę. Miksujemy na gładką masę.
  2. 2.
    Osobno ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem naleśnikowym. Mieszamy łyżką
  3. 3.
    Ciasto biszkoptowe na naleśniki odstawiamy na chwilkę.
  4. 4.
    Małą chochelką odmierzamy porcję ciasta naleśnikowego, wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki. Na rumiano, krótko- z obu stron.
  5. 5.
    Usmażone naleśniki wykładamy na talerz.
  6. 6.
    Naleśnik, połowę- smarujemy serkiem Mascarpone.
  7. 7.
    Truskawki myjemy, osuszamy.
  8. 8.
    Truskawki drobno kroimy. Wykładamy na warstwę serka.
  9. 9.
    Naleśnik składamy na połowę.
  10. 10.
    Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem z wanilią.
  11. 11.
    Dekorujemy truskawkami i świeżą melisą.
    Podajemy od razu, po przygotowaniu.
    Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: naleśniki z truskawkami kwestia smaku, naleśniki biszkoptowe z serem

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast truskawek możemy użyć w sezonie innych miękkich owoców, np malin, jagód.

Ciasto na naleśniki ma być gęste. Możemy gęstość regulować wodą.

Naleśniki są smaczne, puszyste, bardzo syte.

Z tej porcji wychodzi ok. 15 naleśników.

Dodatek- dekoracja z melisy wzmacnia smak naleśników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe
Następny przepis: Naleśniki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode