Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami
Zapraszam do zasmakowania w prostej, ale niezwykle efektownej potrawy – naleśników biszkoptowych z serkiem mascarpone i truskawkami. To przepis fakt idealny na śniadanie, romantyczną kolację, czy deser na zakończenie rodzinnej uroczystości. Odżywcze naleśniki z lekkim, aksamitnym serem oraz słodkimi, soczystymi truskawkami to kompozycja smaku i aromatu, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Możemy je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak np. inne owoce czy syropy. Bez wątpienia sprawdzą się zarówno w roli przepysznych, słodkich naleśników na weekendowy obiad, jak i szybkiego deseru do kawki.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto biszkoptowe:
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej, typ 550
- 2 szklanki mleka 3/2 %
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- Ponadto:
- 500 g serka Mascarpone
- 500 g świeżych truskawek
- cukier puder z wanilią do posypania
Naleśniki biszkoptowe z serkiem mascarpone i truskawkami – jak zrobić?
- 
1.
 Wykonanie ciasta biszkoptowego:
 Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka. Wlewamy: olej, mleko, wodę. Miksujemy na gładką masę.
- 
2.
 Osobno ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem naleśnikowym. Mieszamy łyżką
- 
3.
 Ciasto biszkoptowe na naleśniki odstawiamy na chwilkę.
- 
4.
 Małą chochelką odmierzamy porcję ciasta naleśnikowego, wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki. Na rumiano, krótko- z obu stron.
- 
5.
 Usmażone naleśniki wykładamy na talerz.
- 
6.
 Naleśnik, połowę- smarujemy serkiem Mascarpone.
- 
7.
 Truskawki myjemy, osuszamy.
- 
8.
 Truskawki drobno kroimy. Wykładamy na warstwę serka.
- 
9.
 Naleśnik składamy na połowę.
- 
10.
 Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem z wanilią.
- 
11.
 Dekorujemy truskawkami i świeżą melisą.
 Podajemy od razu, po przygotowaniu.
 Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: naleśniki z truskawkami kwestia smaku, naleśniki biszkoptowe z serem
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast truskawek możemy użyć w sezonie innych miękkich owoców, np malin, jagód.
Ciasto na naleśniki ma być gęste. Możemy gęstość regulować wodą.
Naleśniki są smaczne, puszyste, bardzo syte.
Z tej porcji wychodzi ok. 15 naleśników.
Dodatek- dekoracja z melisy wzmacnia smak naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe
Następny przepis: Naleśniki drożdżowe






