Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami
Zapraszam do zasmakowania w prostej, ale niezwykle efektownej potrawy – naleśników biszkoptowych z serkiem mascarpone i truskawkami. To przepis fakt idealny na śniadanie, romantyczną kolację, czy deser na zakończenie rodzinnej uroczystości. Odżywcze naleśniki z lekkim, aksamitnym serem oraz słodkimi, soczystymi truskawkami to kompozycja smaku i aromatu, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Możemy je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak np. inne owoce czy syropy. Bez wątpienia sprawdzą się zarówno w roli przepysznych, słodkich naleśników na weekendowy obiad, jak i szybkiego deseru do kawki.
admin
Składniki:
- Ciasto biszkoptowe:
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej, typ 550
- 2 szklanki mleka 3/2 %
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- Ponadto:
- 500 g serka Mascarpone
- 500 g świeżych truskawek
- cukier puder z wanilią do posypania
Naleśniki biszkoptowe z serkiem mascarpone i truskawkami – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka. Wlewamy: olej, mleko, wodę. Miksujemy na gładką masę. -
2.
Osobno ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem naleśnikowym. Mieszamy łyżką -
3.
Ciasto biszkoptowe na naleśniki odstawiamy na chwilkę. -
4.
Małą chochelką odmierzamy porcję ciasta naleśnikowego, wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki. Na rumiano, krótko- z obu stron. -
5.
Usmażone naleśniki wykładamy na talerz. -
6.
Naleśnik, połowę- smarujemy serkiem Mascarpone. -
7.
Truskawki myjemy, osuszamy. -
8.
Truskawki drobno kroimy. Wykładamy na warstwę serka. -
9.
Naleśnik składamy na połowę. -
10.
Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem z wanilią. -
11.
Dekorujemy truskawkami i świeżą melisą.
Podajemy od razu, po przygotowaniu.
Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: naleśniki z truskawkami kwestia smaku, naleśniki biszkoptowe z serem
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast truskawek możemy użyć w sezonie innych miękkich owoców, np malin, jagód.
Ciasto na naleśniki ma być gęste. Możemy gęstość regulować wodą.
Naleśniki są smaczne, puszyste, bardzo syte.
Z tej porcji wychodzi ok. 15 naleśników.
Dodatek- dekoracja z melisy wzmacnia smak naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe
Następny przepis: Naleśniki drożdżowe