Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką
Ten przepis na najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką to prawdziwy majstersztyk w kategorii łatwych i szybkich deserów. Ciasto jest delikatne, puszyste, a jego smak idealnie komponuje się z soczystymi, słodko-kwaśnymi truskawkami i chrupiącą, maślaną kruszonką. To doskonały wybór na niezapomniany deser czy snack, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. Składniki, których potrzebujesz, to prawdopodobnie podstawy, które już masz w swojej kuchni, a cały proces jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Smacznego!
Piotr Zieliński
Składniki:
- (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
- 1,5 szklanki/240g mąki pszennej (1 szklanka – 250 ml)
- 1/3 szklanki/60g mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki/160g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- skórka z połowy cytryny
- Ponadto:
- około 15 truskawek
- Kruszonka:
- 3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Opcjonalnie:
- cukier puder do posypania
Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką – jak zrobić?
- W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej – jajko, mleko, olej, aromat i skórkę cytrynową.
- Suche składniki połączyć z mokrymi.
- (Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. W masie mogą być grudki. Krótko mieszane ciasto po upieczeniu będzie bardziej pulchne i delikatne, natomiast zbyt długo – zbite.)
- Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek – przekrojoną stroną do góry.
- Przygotować kruszonkę.
- Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach.
- Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w 180 stopniach.
- Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek – to nic nie szkodzi, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania
Następny przepis: Najprostsze spaghetti carbonara