Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką

Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką

Ten przepis na najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką to prawdziwy majstersztyk w kategorii łatwych i szybkich deserów. Ciasto jest delikatne, puszyste, a jego smak idealnie komponuje się z soczystymi, słodko-kwaśnymi truskawkami i chrupiącą, maślaną kruszonką. To doskonały wybór na niezapomniany deser czy snack, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. Składniki, których potrzebujesz, to prawdopodobnie podstawy, które już masz w swojej kuchni, a cały proces jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Smacznego!

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
  • 1,5 szklanki/240g mąki pszennej (1 szklanka – 250 ml)
  • 1/3 szklanki/60g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki/160g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • skórka z połowy cytryny
  • Ponadto:
  • około 15 truskawek
  • Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Opcjonalnie:
  • cukier puder do posypania

Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej – jajko, mleko, olej, aromat i skórkę cytrynową.
  2. Suche składniki połączyć z mokrymi.
  3. (Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. W masie mogą być grudki. Krótko mieszane ciasto po upieczeniu będzie bardziej pulchne i delikatne, natomiast zbyt długo – zbite.)
  4. Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek – przekrojoną stroną do góry.
  5. Przygotować kruszonkę.
  6. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach.
  7. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w 180 stopniach.
  8. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek – to nic nie szkodzi, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania
Następny przepis: Najprostsze spaghetti carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode