Najprostsze gofry

Najprostsze gofry

Chcesz szybko i łatwo przyrządzić pyszne gofry na śniadanie lub podwieczorek? Prezentujemy przepis na najprostsze gofry, które możesz zrobić bez użycia miksera. Ten przepis jest idealny dla osób, które nie mają dostępu do urządzeń kuchennych, a także dla tych, którzy cenią sobie minimalizm. Te aromatyczne, chrupiące a jednocześnie miękkie w środku gofry będą doskonałe zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. A co najważniejsze, do ich wykonania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Przygotuj się na najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek prosiły Twoje kubki smakowe!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 250g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • duży banan
  • bita śmietana
  • syrop trzcinowy

Najprostsze gofry – jak zrobić?

  1. 1.
    Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać z cukrami. Dodać olej, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gofrownicę nagrzać wg zaleceń producenta. Rozprowadzić 3-4 łyżki ciasta, zamknąć i piec ok 3 minuty do czasu aż gofry nabiorą złotobrązowego koloru.
  2. 2.
    Banana obrać pokroić w plastry. Gofry podawać z plasterkami banana, udekorowane bitą śmietaną i syropem trzcinowym.

Najprostsze gofry – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji wychodzi około 6 okrągłych gofrów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najprostsze ciasto drożdżowe
Następny przepis: Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode