Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g truskawek
- kilka kropel aromatu waniliowego
- Dodatkowo: cukier puder do posypania
Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami – jak zrobić?
-
1.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Strumyczkiem wlewać olej i aromat, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy 24 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na ciasto ułożyć truskawki, lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w 180 st.C około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
-
2.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Słowa kluczowe: ciasto ucierane z owocami moje wypieki, moje wypieki ciasto ucierane, ciasta ucierane moje wypieki, biszkopt z truskawkami moje wypieki, ciasto z truskawkami moje wypieki
Porady – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najprostsze gofry
Następny przepis: Najprostsze muffinki - przepis bazowy