Najprostsze ciasto drożdżowe
Nigdy nie było tak prosto przygotować pyszne ciasto drożdżowe! Ten przepis jest tak prosty, że nawet osoba niezaznajomiona z pieczeniem będzie w stanie go wykonać. Odkryj łatwiznę i szybkość przyrządzania ciasta drożdżowego – efekt końcowy z pewnością Cię mile zaskoczy! Idealne domowe ciasto drożdżowe sprawdzi się zarówno na codziennej herbacie, jak i uroczystościach. Dzięki naszemu przepisowi, ciasto drożdżowe zyskuje status najprostszego ciasta do zrobienia. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na łatwe ciasto drożdżowe, koniecznie wypróbujcie ten. Szybkość, prostota i niezawodność – oto cechy charakterystyczne tego ciasta.
admin
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 margaryna lub masło – 250 g
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 6 łyżek cukru
- rodzynki, czekolada gorzka
Najprostsze ciasto drożdżowe – jak zrobić?
- Zrobić rozczyn: z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka- odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać (pozostałą), dodać rozczyn, jaja i żółtka utarte z pozostałym cukrem, cukier waniliowy, stopiony tłuszcz, resztę mleka.
- Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
- Rodzynki namoczyć, czekoladę pokroić na kawałeczki. Połączyć z ciastem.
- Wyłożyć na dużą blachę, posmarować białkiem, obsypać cukrem kryształem.
Piec najpierw w temp.180 C, a później zwiększyć do 200 C. Do uzyskania złotego koloru, ok. 40- 45 min.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Smacznego życzę 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto drożdżowe zwykłe jest najlepsze, gdy jest świeże. Jest pulchne i nie zsycha się. Doskonale smakuje jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy z mlekiem. Możemy również zastąpić rodzynki innymi owocami, na przykład żurawiną. Ważne jest, aby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję, ale to nie przeszkadza. Jeśli chcemy, możemy posypać dłonie mąką i od razu wylać ciasto do formy, bez konieczności wałkowania. W środku ciasta można umieścić mrożone lub świeże owoce, a także suszone żurawiny.