Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście
Jest coś magicznego w klasycznym jabłeczniku na cieście babkowym, którym warto pochwalić się przed gośćmi lub podarować swoim bliskim. Nasz tytułowy „Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście” stanowi połączenie dwóch ponadczasowych klasyków. Miękkiego, puszystego, doskonale wilgotnego ciasta babkowego oraz słodko-kwaśnych, aromatycznych jabłek z nutą cynamonu. To połączenie wydobywa prawdziwą esencję jesieni i przywołuje nostalgiczne wspomnienia. Za jego pomocą otworzysz drzwi do dzieciństwa, do popołudni spędzonych w kuchni babci. Zapraszamy do odkrycia tego staropolskiego przepisu, który jest gwarancją dobrego jabłecznika.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonych jabłek
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście – jak zrobić?
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodawać po jednym jajku ciągle ucierając mikserem, na końcu wsypać mąkę, i proszek do pieczenia oraz dodać kwaśną śmietanę. Zmiksować krótko tylko do połączenia składników.
- Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć 1/2 ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni blaszki, posypać je 2 łyżkami bułki tartej. Na ciasto w blasze wyłożyć mus jabłkowy dokładnie go rozsmarowując po całej powierzchni ciasta. Mus posypać resztą bułki tartej. Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i rozsmarować je dokładnie aby całe jabłka były przykryte.
- Ciasto piec około godziny w 170 st. C, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście – dodatkowe informacje
to samo ciasto można także przygotować z budyniem, ugotować 1 paczkę budyniu z cukrem wg przepisu na opakowaniu i gorący wylać na ciasto zamiast jabłek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najlepszy bigos swiata :)
Następny przepis: Najmniej kaloryczne ciasto bez pieczenia