Najlepsze domowe tortille (placki)

Najlepsze domowe tortille (placki)

Tworzenie tortilli w domu to doskonała kulinarna przygoda dla każdego miłośnika kuchni meksykańskiej. Przedstawiamy tutaj przepis na najlepsze domowe tortille, które ze względu na swoją prostotę, soczystość i wszechstronność zasłużyły na ten specjalny tytuł. Te placki tortilli są idealne do burrito, fajitas, enchiladas czy wrzucenia do lunchboxa jako element zdrowej kanapki z dodatkami. Nasze wskazówki dotyczące tego, jak usmażyć tortille oraz jak maksymalnie ułatwić sobie pracę nad ciastem, pozwolą Ci opanować sztukę wyrabiania i smażenia tortilli do perfekcji. Przepis naszego ciasta na tortille jest konkret, proste i przetestowane wielokrotnie – z radością dzielimy się nim z Tobą!

Składniki:

  • Na przygotowanie około 5 sztuk o średnicy około 27-28 cm:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Najlepsze domowe tortille (placki) – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Mieszając łyżką stopniowo dolewać gorącą wodę. Ciasto zagnieć rękami do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Podzielić na 5 równych części. Pozostałe 4 ponownie umieścić w misce i przykryć ścierką, aby nie wyschło. Z jednej porcji ciasta uformować kulę i lekko ją spłaszczyć, rozwałkować (ewentualnie lekko podsypując mąką), na bardzo cienki prawie przeźroczysty okrąg o średnicy patelni (u mnie ok. 28 cm). Rozwałkowaną tortillę smażyć na dobrze nagrzanej, suchej patelni z każdej strony po ok. 1 minucie. Pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć spryskanym wodą ręcznikiem papierowym, nakryć drugim talerzem. W ten sam sposób usmażyć kolejne tortille.

Porady – dodatkowe informacje

Ilość wody dodanej do ciasta zależy od wilgotności mąki. Należy więc dodawać ją stopniowo i zagniatać, do uzyskania elastycznego ciasta. Gorąca woda ma za zadanie zaparzenie mąki, dzięki czemu będzie bardziej podatna na wałkowanie. Tortilla podczas smażenia ma tendencję do kurczenia się. Można więc rozwałkować okrąg nieznacznie większy niż średnica patelni. Bardzo ważne jest cienkie rozwałkowanie ciasta; podczas smażenia ciasto nieznacznie zwiększy grubość, co utrudni zwiniecie po upieczeniu. Jeśli chcemy uzyskać idealne okręgi, można rozwałkować większą porcję ciasta i wykroić okrąg za pomocą dużego, obiadowego talerza. Podczas smażenia na cieście pojawią się pęcherze oraz ciemniejsze kropki. Jeśli są zbyt ciemne, należy zmniejszyć gaz. Tortillę należy smażyć krótko, cały czas pilnując, aby się nie zarumieniła. Zbyt przepieczona będzie twarda i ciężko będzie ją zwinąć. Każdą tortillę po upieczeniu należy przełożyć zwilżonym ręcznikiem i od razu przykryć talerzem, aby placki złapały wilgoć, dzięki czemu pozostaną miękkie i elastyczne. Placki można przechowywać w worku strunowym w temperaturze pokojowej do dwóch dni. Tortillę można także zamrozić, przekładając każdą z nich kawałkami papieru do pieczenia i zamykając szczelnie w strunowy, plastikowy woreczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę/stroik
Następny przepis: Najlepsze lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone (bez maszynki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode