Najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę/stroik
Za chwilę przybliżymy Wam niebywale aromatyczny oraz nieodparty przepis na najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę. Porcja pysznego słodkiego akcentu idealnego na świąteczny czas. Ciasteczka te są wręcz stworzone do pieczenia tuż przed Świętami Bożego Narodzenia – nie tylko smakują przepysznie, ale również cudownie pachną, przesycając dom wyjątkowym, warmińskim aromatem. Mają prostą formę, dzięki której z łatwością przemienisz je w piękne ozdoby na drzewko. Dzięki ich uniwersalności to idealne ciastka na choinkę dla każdego – nie tylko dla najmłodszych, którzy z zapałem będą pomagać w ich tworzeniu. Ale uważaj! Mogą zniknąć zanim zdążysz powiesić je na świerku!
admin
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- otarta skórka z cytryny
Najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę/stroik – jak zrobić?
- Mąkę i imbir przesiać przez sitko, mieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać miękką margarynę i dokładnie siekać plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatać ciasto. Dodać otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Konsystencja powinna być dość twarda, ale sprężysta.
- Kulę ciasta włożyć do lodówki. Po około godzinie wyjąć na stolnicę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, zrobić otworek słomką i ułożyć na blasze w niewielkich odstępach.
- Piec ok.10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
xxxx – Dodatkowe informacje
Jeśli ciasto lekko się klei, podsypać odrobiną mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku
Następny przepis: Najlepsze domowe tortille (placki)