Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką
Pragniemy zaprezentować przepis, który jest wręcz ikoną polskiej kuchni – najlepsze babcine ciasto ucierane na maślance z owocami i kruszonką. Jest to przysmak, który zapewne kojarzy się wielu z nas z beztroskimi chwilami spędzonymi u boku babci, obserwując, jak z niepozornych składników tworzy coś absolutnie nieodparcie pysznego. Prostota i doskonałość tego ciasta tkwią przede wszystkim w klasycznej metodzie ucierania oraz zastosowaniu maślanki, która nadaje ciastu niezwykle lekkiej, wilgotnej konsystencji. Do tego masa soczystych owoców oraz chrupiąca kruszonka, tworzą kompozycję, której nikt nie jest w stanie odmówić.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Blaszka: 25cm x30 cm
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka „L”
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce – około 500-600g (polecam maliny, truskawki lub porzeczki)
- Kruszonka
- 100 g masła min. 82%
- 1 szklanka mąki + jedna łyżka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką – jak zrobić?
- Zawsze zaczynam od kruszonki
- Połączyć mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Masło możemy pokroić z mniejsze kawałeczki, lub je po prostu rozpuścić. (Ja rozpuszczam, ponieważ po połączeniu wszystkich składników kruszonka ma wtedy formę wilgotnego „piasku” – taką najbardziej lubię). Jeśli zdecydujecie się na masło w kawałkach, rozcierać wszystkie składniki w dłoniach do uzyskania sypkiej kruszonki.
- Do osobnej miski przesiewam sypkie składniki – mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszam łyżką do połączenia się sypkich składników.
- Do misy wbijam jaja, mikser ustawiam na wysokie obroty, stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ma ubijać się do powstania gładkiej masy. (Z reguły ubijam masę około 8 minut).
- Jeśli masa będzie już ubita – cienką strużką wlewam olej, powoli miksując. (Jeśli nie macie miksera z małymi obrotami – możecie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką).
- Do powstałej masy stopniowo dodaję partiami mąkę naprzemiennie z maślanką – nadal można miksować na malutkich obrotach, lub mieszać łyżką.
- Jeśli masa jest gotowa – wylewamy ją na blaszkę, którą uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia, wyrównujemy, wysypujemy umyte i osuszone owoce, zasypujemy kruszonką.
- Piekę w temperaturze między 170 a 180 stopni – góra dół- przez 50-60 minut – w zależności od piekarnika. Polecam po 50 minutach zrobić tradycyjny test patyczkiem.
xxxx – dodatkowe informacje
1. Wedle uznania – podajemy z cukrem pudrem
2. Najlepiej sprawdzą się owoce kwaśne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najlepsza sałatka z kurczakiem – Przepyszna i Zdrowa
Następny przepis: Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku