Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką

Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką

Pragniemy zaprezentować przepis, który jest wręcz ikoną polskiej kuchni – najlepsze babcine ciasto ucierane na maślance z owocami i kruszonką. Jest to przysmak, który zapewne kojarzy się wielu z nas z beztroskimi chwilami spędzonymi u boku babci, obserwując, jak z niepozornych składników tworzy coś absolutnie nieodparcie pysznego. Prostota i doskonałość tego ciasta tkwią przede wszystkim w klasycznej metodzie ucierania oraz zastosowaniu maślanki, która nadaje ciastu niezwykle lekkiej, wilgotnej konsystencji. Do tego masa soczystych owoców oraz chrupiąca kruszonka, tworzą kompozycję, której nikt nie jest w stanie odmówić.

Składniki:

  • Blaszka: 25cm x30 cm
  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru
    • 3 jajka „L”
    • 3/4 szklanki oleju
    • 1 szklanka maślanki naturalnej
    • 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • dowolne owoce – około 500-600g (polecam maliny, truskawki lub porzeczki)
  • Kruszonka
    • 100 g masła min. 82%
    • 1 szklanka mąki + jedna łyżka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier wanilinowy (op. 16g)

Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Zawsze zaczynam od kruszonki
  2. Połączyć mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Masło możemy pokroić z mniejsze kawałeczki, lub je po prostu rozpuścić. (Ja rozpuszczam, ponieważ po połączeniu wszystkich składników kruszonka ma wtedy formę wilgotnego „piasku” – taką najbardziej lubię). Jeśli zdecydujecie się na masło w kawałkach, rozcierać wszystkie składniki w dłoniach do uzyskania sypkiej kruszonki.
  3. Do osobnej miski przesiewam sypkie składniki – mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszam łyżką do połączenia się sypkich składników.
  4. Do misy wbijam jaja, mikser ustawiam na wysokie obroty, stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ma ubijać się do powstania gładkiej masy. (Z reguły ubijam masę około 8 minut).
  5. Jeśli masa będzie już ubita – cienką strużką wlewam olej, powoli miksując. (Jeśli nie macie miksera z małymi obrotami – możecie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką).
  6. Do powstałej masy stopniowo dodaję partiami mąkę naprzemiennie z maślanką – nadal można miksować na malutkich obrotach, lub mieszać łyżką.
  7. Jeśli masa jest gotowa – wylewamy ją na blaszkę, którą uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia, wyrównujemy, wysypujemy umyte i osuszone owoce, zasypujemy kruszonką.
  8. Piekę w temperaturze między 170 a 180 stopni – góra dół- przez 50-60 minut – w zależności od piekarnika. Polecam po 50 minutach zrobić tradycyjny test patyczkiem.

xxxx – dodatkowe informacje

1. Wedle uznania – podajemy z cukrem pudrem

2. Najlepiej sprawdzą się owoce kwaśne


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najlepsza sałatka z kurczakiem – Przepyszna i Zdrowa
Następny przepis: Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode