Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku
Zapraszamy do odkrycia sekretu pyszności z dzieciństwa – pączków Babci Stasi. Ten niezwykle aromatyczny i miękki wypiek, który króluje na stole każdego Tłustego Czwartku, jest symbolem naszego rodzinnego ciepła i tradycji. Szlachetne składniki, starannie dobrane części i przede wszystkim miłość, z którą są przygotowywane, czynią je absolutnie wyjątkowymi. Bez wątpienia, nasze domowe pączki są prawdziwą uczta dla podniebienia. Niezależnie od wielu nowoczesnych wariacji na ich temat, nic nie smakuje tak jak te tradycyjne, prosto z babcinej kuchni! Oto nasz przepis na najlepsze, babcine pączki na Tłusty Czwartek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1kg mąki
- 500g cukru
- 2 szklanki mleka
- 8 jajek
- cukier waniliowy
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki stołowe spirytusu
- 4 łyżki stołowe cukru
- pół kostki masła (około 100g)
- łyżeczka soli
- marmolada
- tłuszcz do smażenia (dobrze jest wymieszać olej ze smalcem)
Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku – jak zrobić?
-
1.
Z jednej szklanki mleka, łyżki cukru i kilku łyżek mąki robimy rozczyn. Drożdże kruszymy do miski (dobrze, by nie była metalowa), zasypujemy cukrem, ucieramy. Gdy ruszą, dolewamy letnie mleko i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podrosło. Gdy rozczyn będzie gotowy, do dużej miski przesiewamy kilogram mąki i wlewamy do niej podkarmione drożdże. Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut. Powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy lepienie. -
2.
Odrywamy odpowiednią ilość ciasta. -
3.
Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci. -
4.
Nadziewamy marmoladą. Nie należy nakładać zbyt dużo nadzienia, by podczas smażenia nie wyciekło. -
5.
Porządnie zaklejamy kulkę. -
6.
„Moczymy” w mące, by nie przykleiły się do papieru i spokojnie rosły. Gotowe, nadziane pączki odkładamy (niezbyt blisko siebie) na przygotowany wcześniej papier posypany mąką. Czekamy do ich podrośnięcia. -
7.
Układamy wyrośnięte kulki na parze i przykrywamy szczelnie dopasowaną miseczką. Po około minucie (gdy podwoją objętość) zdejmujemy je i wrzucamy do tłuszczu. -
8.
Wrzucamy je na gorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia z obydwu stron. -
9.
Posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem i rozkoszujemy się ich przepysznym smakiem. 🙂
Porady – Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku
Potrzebne będą dwa spore garnki.
Jeden do gotowania na parze i jeden wypełniony do połowy tłuszczem.
Jeśli mamy siatkę do pary można ją oczywiście wykorzystać, jeśli nie – jak ja zakładamy czystą ściereczkę i oplatamy ją gumką, by nie zjeżdżała z garnka i stabilnie trzymała pączki.
Na początku, nieco wcześniej dobrze jest wystawić potrzebne składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
Jajka można wbić do miski, lekko roztrzepać widelcem, mleko już lekko podgrzać, to samo z margaryną lub masłem i pozostawić gotowe do użycia.
Do układania pączków dobrze jest przygotować duży stół, dość blisko kaloryfera.
Na stół powinniśmy założyć „izolację”, to jest grubszy ręcznik, a ten obłożyć papierem do pieczenia i posypać go mąką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką
Następny przepis: Najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę/stroik