Musaka w stylu bułgarskim
Musaka w stylu bułgarskim to danie, które jest zarazem apetyczne i odżywcze. Z jednej strony wykorzystuje pyszne warzywne składniki, takie jak bakłażan, cebula, marchewka i ziemniaki, a z drugiej dodatki mięsne jak mielone mięso wołowe. Dodatek przypraw jak czosnek, natka pietruszki i tymianek sprawia, że danie jest pełne smaku. Musaka bułgarska jest pyszną i pożywną alternatywą dla tradycyjnej lasagne. Ta egzotyczna potrawa to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni bałkańskiej, z pewnością zaskoczy swoją niepowtarzalną kombinacją smaków i tekstur każdego, kto będzie miał okazję jej spróbować.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6-7 łyżek klarowanego masła
- 3 cebule
- ok. 500-600 g mielonej wołowiny (u mnie sarnina, ale może być także baranina lub wieprzowina wedle uznania)
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- czubryca
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka miodu
- 350 g liści czosnku niedźwiedziego (ewentualnie szpinaku, może być mrożony)
- 2 jajka
- ok. 250 g kwaśnej śmietany
Musaka w stylu bułgarskim – jak zrobić?
- Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mielone mięso i podsmażamy. Solimy, pieprzymy, doprawiamy czubrycą.
- Liście czosnku niedźwiedziego dusimy na maśle, dodajemy sól, pieprz ziołowy i sok z cytryny.
- Marchewkę kroimy na cienkie paski lub plasterki i również dusimy na maśle lekko solimy i pieprzymy, dodajemy miód.
- Naczynie smarujemy masłem i układamy warstwy mięso czosnek niedźwiedzi, marchewka, mięso. Górną warstwą powinno być mięso.
- Pieczemy w nagrzanymi piekarniku do 170-180 stopni C ok. 40 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną (możemy lekko posolić i dodać pieprzu ziołowego) zalewamy nią musakę i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut.
Musaka w stylu bułgarskim – dodatkowe informacje
Jest to zapiekanka bardzo mięsna jeżeli ktoś woli wersję bardziej warzywną można spód zapiekanki wyłożyć pokrojonymi w talarki ziemniakami lub bakłażanem. Zamiast zalewać śmietaną można wierzch musaki posypać serem feta.