Musaka w stylu bułgarskim

Musaka w stylu bułgarskim

Musaka w stylu bułgarskim to danie, które jest zarazem apetyczne i odżywcze. Z jednej strony wykorzystuje pyszne warzywne składniki, takie jak bakłażan, cebula, marchewka i ziemniaki, a z drugiej dodatki mięsne jak mielone mięso wołowe. Dodatek przypraw jak czosnek, natka pietruszki i tymianek sprawia, że danie jest pełne smaku. Musaka bułgarska jest pyszną i pożywną alternatywą dla tradycyjnej lasagne. Ta egzotyczna potrawa to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni bałkańskiej, z pewnością zaskoczy swoją niepowtarzalną kombinacją smaków i tekstur każdego, kto będzie miał okazję jej spróbować.

Składniki:

  • 6-7 łyżek klarowanego masła
  • 3 cebule
  • ok. 500-600 g mielonej wołowiny (u mnie sarnina, ale może być także baranina lub wieprzowina wedle uznania)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • czubryca
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 350 g liści czosnku niedźwiedziego (ewentualnie szpinaku, może być mrożony)
  • 2 jajka
  • ok. 250 g kwaśnej śmietany

Musaka w stylu bułgarskim – jak zrobić?

  1. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mielone mięso i podsmażamy. Solimy, pieprzymy, doprawiamy czubrycą.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego dusimy na maśle, dodajemy sól, pieprz ziołowy i sok z cytryny.
  3. Marchewkę kroimy na cienkie paski lub plasterki i również dusimy na maśle lekko solimy i pieprzymy, dodajemy miód.
  4. Naczynie smarujemy masłem i układamy warstwy mięso czosnek niedźwiedzi, marchewka, mięso. Górną warstwą powinno być mięso.
  5. Pieczemy w nagrzanymi piekarniku do 170-180 stopni C ok. 40 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną (możemy lekko posolić i dodać pieprzu ziołowego) zalewamy nią musakę i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut.

Musaka w stylu bułgarskim – dodatkowe informacje

Jest to zapiekanka bardzo mięsna jeżeli ktoś woli wersję bardziej warzywną można spód zapiekanki wyłożyć pokrojonymi w talarki ziemniakami lub bakłażanem. Zamiast zalewać śmietaną można wierzch musaki posypać serem feta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grecka Musaka
Następny przepis: Muszle nadziewane twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode