Mus z kaszy manny z sokiem

Mus z kaszy manny z sokiem

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszego pysznego przepisu na mus z kaszy manny z sokiem. To zdrowe i sycące danie doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i po treningu. Atraktorem tego przepisu jest kasza manna, która dzięki swoim wartościom odżywczym pozwoli ci zregenerować siły, ale także utrzymana w formie. Dodatek soku nadaje musowi orzeźwiającego, owocowego smaku, który z pewnością ucieszy twoje podniebienie. Gotowanie tego potrawy jest niesamowicie proste, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje najśmielsze oczekiwania. Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowych przekąsek, ten mus z kaszy manny jest stworzony właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • 1/3 szklanki gęstego soku (u mnie malinowy)

Mus z kaszy manny z sokiem – jak zrobić?

  1. Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli gotujemy kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubijamy białko, z dodatkiem małej szczypty soli, na sztywną pianę.
  2. Wystudzona kaszę mannę ubijamy mikserem, dodajemy utarte żółtko, a następnie powoli wlewamy sok.
  3. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z musem. Przekładamy do pucharka i dekorujemy ulubionymi owocami, u mnie były to pachnące latem wiśnie.

Mus z kaszy manny z sokiem – dodatkowe informacje

Mój mężczyzna się zakochał w tym deserze, więc zamiast soku tym razem wykorzystałam mus ze świeżego ananasa – można wykorzystać dowolne owoce 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mus truskawkowy i krem w szklance
Następny przepis: Mus z łososia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode