Mus z kaszy manny z sokiem
Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszego pysznego przepisu na mus z kaszy manny z sokiem. To zdrowe i sycące danie doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i po treningu. Atraktorem tego przepisu jest kasza manna, która dzięki swoim wartościom odżywczym pozwoli ci zregenerować siły, ale także utrzymana w formie. Dodatek soku nadaje musowi orzeźwiającego, owocowego smaku, który z pewnością ucieszy twoje podniebienie. Gotowanie tego potrawy jest niesamowicie proste, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje najśmielsze oczekiwania. Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowych przekąsek, ten mus z kaszy manny jest stworzony właśnie dla Ciebie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- jajko
- 1/3 szklanki gęstego soku (u mnie malinowy)
Mus z kaszy manny z sokiem – jak zrobić?
- Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli gotujemy kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubijamy białko, z dodatkiem małej szczypty soli, na sztywną pianę.
- Wystudzona kaszę mannę ubijamy mikserem, dodajemy utarte żółtko, a następnie powoli wlewamy sok.
- Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z musem. Przekładamy do pucharka i dekorujemy ulubionymi owocami, u mnie były to pachnące latem wiśnie.
Mus z kaszy manny z sokiem – dodatkowe informacje
Mój mężczyzna się zakochał w tym deserze, więc zamiast soku tym razem wykorzystałam mus ze świeżego ananasa – można wykorzystać dowolne owoce 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus truskawkowy i krem w szklance
Następny przepis: Mus z łososia