Mus truskawkowy i krem w szklance
Podaruj swoje podniebienie letnią eksplozją smaków, dzięki temu delikatnemu deserowi. Mus truskawkowy i krem w szklance to połączenie słodkości i świeżości, które idealnie komponuje się na zakończenie każdego posiłku. To prawdziwa uczta dla miłośników truskawek, ale nie tylko. Kremowa tekstura i wyrazisty, truskawkowy smak z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienie. Czy jest coś pyszniejszego niż naturalny, słodki mus z dojrzałych, soczystych truskawek, połączony z delikatnym kremem? Ten prosty i szybki do przygotowania deser to perfekcyjny wybór na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g musu truskawkowego, może być mrożony
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 blaty żelatyny
- 250 g mascarpone
- 200 g słodkiej śmietanki
- 2-3 łyżki cukru
- ok. 70 g ciasteczek amarettini
- kilka ciasteczek do dekoracji
Mus truskawkowy i krem w szklance – jak zrobić?
-
1.
Śmietankę ubij, pod koniec wsyp cukier puder i dodaj mascarpone, zmiksuj na gładki krem. -
2.
Mus truskawkowy zmiksuj z cukrem. Blaty żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut, odciśnij, i zalej 1 łyżką gorącej wody, by się rozpuściła. Dodaj trochę musu, wymieszaj z żelatyną a tę dodaj do całości. Mus zmiksuj i wstaw na 15 minut do lodówki. -
3.
Do kieliszków lub szklanek (5-6 sztuk) wrzuć po 6-7 ciasteczek, dodaj po 3-4 łyżki kremu mascarpone (zostaw trochę do dekoracji), a na niego nałóż lekko zgęstniały mus. Całość udekoruj kremem za pomocą szprycy z końcówką dekorującą. Wierzch posyp pkruszonymi ciasteczkami amarettini. Desery wstaw na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
xxxx – dodatkowe informacje
Mus truskawkowy powstał przez zmiksowanie świeżych i zdrowych truskawek, zmiksowane wkładamy do pudełka i mrozimy. Przed użyciem należy je dobrze rozmrozić i dosłodzić. Takie musy możemy robić z dowolnych owoców sezonowych, np malin, jagód, jeżyn.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus śliwkowy na zimę
Następny przepis: Mus z kaszy manny z sokiem