Mus owocowy
Mus owocowy z nektarynek to pyszny i zdrowy dodatek do wielu deserów, a także smaczna przekąska na własną rękę. To kompozycja słodkich, dojrzałych owoców zamkniętych w aksamitnej, gładkiej konsystencji, która zachwyca swoim naturalnym smakiem. Kiedy raz spróbujecie, zgodzicie się, że to znacznie lepsza alternatywa dla sklepowych dżemów czy konfitur, bogata w witaminy i błonnik. Mus z nektarynek to prosty przepis, z mnóstwem możliwości zastosowania, który zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Idealny na domowe ciasta, naleśniki, gofry, jogurty, lodówki, a nawet do pieczenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 nektarynki
- 2 banany
- 1 galaretka cytrynowa
- ½ szkl wrzątku
- kolorowe perełki do dekoracji
Mus z nektarynek – jak zrobić?
- Nektarynki umyj i dokładnie osusz, przetnij na pół, wyjmij pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki nektarynek włóż do wysokiego naczynia.
- Banany obierz ze skórki, pokrój w plastry. Dodaj do nektarynek. Owoce zmiksuj blenderem na mus.
- Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu w ½ szklanki wrzątku. Ostudź.
- Galaretkę wlej do musu owocowego, dobrze wymieszaj, przelej do pucharków i włóż do stężenia do lodówki na ok. 1,5 godziny.
- Udekoruj perełkami.
Porady – Mus owocowy
Jeżeli ktoś nie lubi skórek nektarynek, to należy owoce obrać ze skórek. Dopiero później wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki.
Deseru nie trzeba dodatkowo słodzić, ponieważ owoce są na tyle słodkie, że deser smakuje wyśmienicie, dlatego nadaje się również dla osób chorych na cukrzycę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus jogurtowy z crunchy i owocami
Następny przepis: Mus śliwkowy dla niemowląt do słoików