Mus jogurtowy z crunchy i owocami
Mus jogurtowy z crunchy i owocami to doskonały sposób na zdrowe i smaczne śniadanie lub deser o każdej porze dnia. Jogurt to naturalne źródło białka, które pomoże Ci utrzymać siłę i energię przez cały dzień. Crunchy, czyli mieszanka różnych ziaren, orzechów i suszonych owoców, dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnych błonnika, witamin i minerałów. Mus jest łatwy do przygotowania, a dodatek świeżych lub mrożonych owoców sprawia, że staje się jeszcze bardziej apetyczny. To idealne danie dla każdego, kto chce przyswoić zdrowe nawyki żywieniowe.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (1-2 porcje)
- 250 ml jogurtu owocowego (dowolny smak)
- 100g crunchy (mogą być zwykłe płatki błyskawiczne lub pokruszone ciasteczka)
- 2 garście owoców (u mnie czereśnie i maliny) (*)
- 1 łyżeczka żelatyny
Mus jogurtowy z crunchy i owocami – jak zrobić?
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować z jogurtem do puszystości. (Można dodać kawałki owoców lub zmiksować je razem z jogurtem.)
- Mus układać warstwowo i na przemiennie z płatkami.
- Deser schłodzić w lodówce.
Mus jogurtowy z crunchy i owocami – dodatkowe informacje
(*) Owoce dodać do musu, układać z crunchy lub obłożyć nimi wierzch.