Mus jabłkowy - apfelmus

Mus jabłkowy – apfelmus

Mus jabłkowy, znany też jako apfelmus, to tradycyjne danie kuchni niemieckiej, które zasługuje na wyjątkowe uznanie za swoją prostotę i smak. Jego głównym składnikiem są jabłka, najlepiej słodkie i soczyste. Wyróżnia się niezwykle aksamitną, lekko słodkawą konsystencją, która sprawia, że jest idealnym dodatkiem do wielu deserów. Apfelmus to nie tylko smaczne przetwory, ale i zdrowa alternatywa dla sklepowego dżemu, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Ten prosty i szybki przepis pokazuje, jak zrobić apfelmus w domu. Prawdziwy smak soczystych jabłek w najprostszym wydaniu.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl wody

Mus jabłkowy – apfelmus – jak zrobić?

  1. jabłka 1.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, dodać wodę i gotować do momentu rozgotowania jabłek.
  2. cukier z cynamonem 2.
    Cukier wymieszać z cynamonem.
  3. jabłka z cukrem i cynamonem 3.
    Wymieszany cukier z cynamonem dodać do jabłek, zagotować.
  4. 4.
    Mus jabłkowy przełożyć do słoików, zapasteryzować.

Porady – Mus jabłkowy – apfelmus – dodatkowe informacje

Z podanych składników wychodzą 2 słoiki 1l.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mus jabłkowy
Następny przepis: Mus jogurtowy z crunchy i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode