Mus jabłkowy – apfelmus
Mus jabłkowy, znany też jako apfelmus, to tradycyjne danie kuchni niemieckiej, które zasługuje na wyjątkowe uznanie za swoją prostotę i smak. Jego głównym składnikiem są jabłka, najlepiej słodkie i soczyste. Wyróżnia się niezwykle aksamitną, lekko słodkawą konsystencją, która sprawia, że jest idealnym dodatkiem do wielu deserów. Apfelmus to nie tylko smaczne przetwory, ale i zdrowa alternatywa dla sklepowego dżemu, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Ten prosty i szybki przepis pokazuje, jak zrobić apfelmus w domu. Prawdziwy smak soczystych jabłek w najprostszym wydaniu.
admin
Składniki:
- 2,5 kg jabłek
- 10 dag cukru
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 szkl wody
Mus jabłkowy – apfelmus – jak zrobić?
-
1.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, dodać wodę i gotować do momentu rozgotowania jabłek. -
2.
Cukier wymieszać z cynamonem. -
3.
Wymieszany cukier z cynamonem dodać do jabłek, zagotować. -
4.
Mus jabłkowy przełożyć do słoików, zapasteryzować.
Porady – Mus jabłkowy – apfelmus – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzą 2 słoiki 1l.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus jabłkowy
Następny przepis: Mus jogurtowy z crunchy i owocami