Mus jabłkowy
Przygotujmy razem domowy mus jabłkowy. Ten przepis to prawdziwa uczta dla fanów jabłek – kluczowym składnikiem jest tu jabłko z sokownika, które dodaje unikalnego smaku i gwarantuje idealną, aksamitną konsystencję produktu końcowego. Dodatek soku jabłkowego z sokownika podkreśla smak i aromat jabłek oraz zapewnia odpowiednią wilgotność. Mus jabłkowy to pyszne, naturalne i zdrowe przetwory, które można wykorzystać na wiele sposobów. Życzę Wam smacznego i kreatywnego gotowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 kg jabłek (w zależności od wielkości sokownika może być mniej lub więcej)
- 1/2 kg cukru
- 6 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Mus jabłkowy – jak zrobić?
- Jabłka umyć, pokroić na cząstki i włożyć do sokownika na parę. Po upływie ok. godziny odlać sok, a uprażone jabłka przetrzeć przez durszlak. Dodać cukier, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików, wlać na wierzch odrobinę spirytusu, zapalić i zakręcić. Słoiczki przykryć ręcznikiem aż ostygną.
Jabłka z sokownika, sok jabłkowy z sokownika.
Porady – dodatkowe informacje
Przed zakręceniem słoików można ich brzegi posmarować białkiem jajka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus jabłkowo-bananowy
Następny przepis: Mus jabłkowy - apfelmus