Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Przygotujmy razem domowy mus jabłkowy. Ten przepis to prawdziwa uczta dla fanów jabłek – kluczowym składnikiem jest tu jabłko z sokownika, które dodaje unikalnego smaku i gwarantuje idealną, aksamitną konsystencję produktu końcowego. Dodatek soku jabłkowego z sokownika podkreśla smak i aromat jabłek oraz zapewnia odpowiednią wilgotność. Mus jabłkowy to pyszne, naturalne i zdrowe przetwory, które można wykorzystać na wiele sposobów. Życzę Wam smacznego i kreatywnego gotowania!

Składniki:

  • 5 kg jabłek (w zależności od wielkości sokownika może być mniej lub więcej)
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Mus jabłkowy – jak zrobić?

  1. Jabłka umyć, pokroić na cząstki i włożyć do sokownika na parę. Po upływie ok. godziny odlać sok, a uprażone jabłka przetrzeć przez durszlak. Dodać cukier, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików, wlać na wierzch odrobinę spirytusu, zapalić i zakręcić. Słoiczki przykryć ręcznikiem aż ostygną.

Jabłka z sokownika, sok jabłkowy z sokownika.

Porady – dodatkowe informacje

Przed zakręceniem słoików można ich brzegi posmarować białkiem jajka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mus jabłkowo-bananowy
Następny przepis: Mus jabłkowy - apfelmus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode