Mus jabłkowo-bananowy
Mus jabłkowo-bananowy to idealna propozycja dla miłośników lekkich i zdrowych przekąsek. Delikatna kombinacja słodkiego smaku jabłek i bananów zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten domowy przysmak to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarczy energii na cały dzień. Mus jabłkowo-bananowy to nie tylko znakomity dodatek do naleśników czy śniadaniowych płatków, ale również pyszny deser na słodko. W dodatku, przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Składniki na mus jabłkowo-bananowy to przede wszystkim świeże owoce, które można dostosować do swojego gustu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 sztuki jabłek
- 1 sztuka banana
- 1/2 sztuki cytryny
- 2 łyżki cukru
- listki mięty do dekoracji
Mus jabłkowo-bananowy – jak zrobić?
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w małe kawałki. Banana obieramy, również kroimy.
- Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i wlewamy 100 ml wody gazowanej. Miksujemy na jednolity mus. Wlewamy do szklanek, dekorujemy listkami mięty.
Porady – dodatkowe informacje
Mus jabłkowo-bananowy warto schłodzić, bo wtedy lepiej smakuje.