Mus czekoladowy
Mus czekoladowy to prawdziwa rozkosz dla każdego łasucha. Powodzenie tego deseru zależy od jakości użytej czekolady, dlatego warto zainwestować w wyśmienity surowiec. To perfekcja wprost z mojej kuchni, elegancka i wykwintna propozycja dla miłośników intensywnego smaku czekolady, której aksamitna konsystencja rozpływa się w ustach. Mus czekoladowy, który doskonale sprawdzi się na zakończenie romantycznej kolacji czy spotkania ze znajomymi. Jeśli jesteś fanem czekolady i lubisz nowe smaki, ten przepis, na pewno Cię przekona. To też wspaniały pomysł na wykorzystanie czekolady, której często mamy w nadmiarze. Nie zwlekaj – odkryj smak prawdziwego musu czekoladowego z moich wypieków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 5 dag rodzynek
- 40 ml rumu lub olejek rumowy
- Do dekoracji:
- 12 rurek waflowych
- bita śmietana
- kakao
Mus czekoladowy – jak zrobić?
-
1.
Czekoladę kroimy ostrym nożem lub łamiemy na małe kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy masło i wlewamy 4 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdejmujemy z ognia i studzimy, co jakiś czas mieszając. -
2.
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do czekolady, mieszamy. -
3.
Rodzynki opłukujemy, osączamy. Skrapiamy rumem lub kilkoma łyżkami wody wymieszanymi z rumem lub 2-3 kroplami olejku rumowego. -
4.
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą czekoladową i rodzynkami. Mus przekładamy do pucharków. Na kilka godzin wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy rurkami, bitą śmietaną i kakao.
Słowa kluczowe:
mus czekoladowy, moje wypieki
Mus czekoladowy – dodatkowe informacje
RADY Jadwigi Piekut
Tylko gorzka czekolada daje gwarancję, że mus mocno stężeje. Nie należy jej zamieniać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;)
Następny przepis: Mus czekoladowy z awokado i banana