Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to prawdziwa rozkosz dla każdego łasucha. Powodzenie tego deseru zależy od jakości użytej czekolady, dlatego warto zainwestować w wyśmienity surowiec. To perfekcja wprost z mojej kuchni, elegancka i wykwintna propozycja dla miłośników intensywnego smaku czekolady, której aksamitna konsystencja rozpływa się w ustach. Mus czekoladowy, który doskonale sprawdzi się na zakończenie romantycznej kolacji czy spotkania ze znajomymi. Jeśli jesteś fanem czekolady i lubisz nowe smaki, ten przepis, na pewno Cię przekona. To też wspaniały pomysł na wykorzystanie czekolady, której często mamy w nadmiarze. Nie zwlekaj – odkryj smak prawdziwego musu czekoladowego z moich wypieków.

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 dag rodzynek
  • 40 ml rumu lub olejek rumowy
  • Do dekoracji:
  • 12 rurek waflowych
  • bita śmietana
  • kakao

Mus czekoladowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Czekoladę kroimy ostrym nożem lub łamiemy na małe kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy masło i wlewamy 4 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdejmujemy z ognia i studzimy, co jakiś czas mieszając.
  2. 2.
    Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do czekolady, mieszamy.
  3. 3.
    Rodzynki opłukujemy, osączamy. Skrapiamy rumem lub kilkoma łyżkami wody wymieszanymi z rumem lub 2-3 kroplami olejku rumowego.
  4. 4.
    Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą czekoladową i rodzynkami. Mus przekładamy do pucharków. Na kilka godzin wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy rurkami, bitą śmietaną i kakao.

Słowa kluczowe:

mus czekoladowy, moje wypieki

Mus czekoladowy – dodatkowe informacje

RADY Jadwigi Piekut

Tylko gorzka czekolada daje gwarancję, że mus mocno stężeje. Nie należy jej zamieniać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;)
Następny przepis: Mus czekoladowy z awokado i banana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode