Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;)
Każdy z nas czasem potrzebuje odrobiny wsparcia w kuchni. Jestem pewna, że 'doradca smaku’, z którym dzisiaj się z tobą podzielę, bardzo ci się przyda. Przedstawiam ci przepis na niesamowity murzynek z wiśniami, który jest prawdziwym codziennym rarytasem. Jest to idealne połączenie klasyki z nowoczesnością. Smaczne ciasto czekoladowe przełamane soczystymi wiśniami – brzmi smacznie, prawda? Ten przepis pochodzi z mojej sekretnej książki kucharskiej, a teraz przekazuję go dalej. Tak jak tiramisu, chili con carne czy spaghetti carbonara, tez są znane z mojego doradztwa smaku, murzynek z wiśniami bez wątpienia zasługuje na ten sam poziom uwielbienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szkl. wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 – 150 ml rumu
- garść skórki kandyzowanej
- 200-300 g wiśni – wydrylowanych
- pół aromatu rumowego do ciasta
- szczypta soli do ubijania białek
- 1 czekolada gorzka dobrej jakości
- odrobinę mleka i cukru do zrobienia polewy
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku 😉 – jak zrobić?
- Wydrylowane wiśnie moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy w garnku i stapiamy, dodajemy wodę, cukier, kakao i wszystko razem mieszamy aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy.
- Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej gazowej kuchence było ponad godzinę).
- Po wystygnięciu wlewamy resztę rumu na ciasto (albo wypijamy :-p). W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając. Gotową, gorącą polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje.
xxxx – dodatkowe informacje
żeby wiśnie się lepiej drylowały, należy je schować na 15 minut do zamrażalnika