Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;)

Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;)

Każdy z nas czasem potrzebuje odrobiny wsparcia w kuchni. Jestem pewna, że 'doradca smaku’, z którym dzisiaj się z tobą podzielę, bardzo ci się przyda. Przedstawiam ci przepis na niesamowity murzynek z wiśniami, który jest prawdziwym codziennym rarytasem. Jest to idealne połączenie klasyki z nowoczesnością. Smaczne ciasto czekoladowe przełamane soczystymi wiśniami – brzmi smacznie, prawda? Ten przepis pochodzi z mojej sekretnej książki kucharskiej, a teraz przekazuję go dalej. Tak jak tiramisu, chili con carne czy spaghetti carbonara, tez są znane z mojego doradztwa smaku, murzynek z wiśniami bez wątpienia zasługuje na ten sam poziom uwielbienia.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szkl. wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 – 150 ml rumu
  • garść skórki kandyzowanej
  • 200-300 g wiśni – wydrylowanych
  • pół aromatu rumowego do ciasta
  • szczypta soli do ubijania białek
  • 1 czekolada gorzka dobrej jakości
  • odrobinę mleka i cukru do zrobienia polewy

Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku 😉 – jak zrobić?

  1. Wydrylowane wiśnie moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy w garnku i stapiamy, dodajemy wodę, cukier, kakao i wszystko razem mieszamy aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy.
  2. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej gazowej kuchence było ponad godzinę).
  3. Po wystygnięciu wlewamy resztę rumu na ciasto (albo wypijamy :-p). W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając. Gotową, gorącą polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje.

xxxx – dodatkowe informacje

żeby wiśnie się lepiej drylowały, należy je schować na 15 minut do zamrażalnika


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: murzynek z powidłami
Następny przepis: Mus czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode