Murzynek z polewą czekoladową
Przygotowanie murzynka z polewą czekoladową jest jak powrót do słodkich wspomnień z dzieciństwa. Ten klasyczny przepis na ciasto to połączenie najprostszych składników, które (z niewielkim prawdopodobieństwem) zawsze mamy pod ręką. Uwielbiają go dzieci, ale dorosłym z pewnością też nie stoi na przeszkodzie, aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Świetnie sprawdza się jako deser do kawy czy też szybkie słodkości na spotkanie z przyjaciółmi. Polewa czekoladowa nadaje mu dodatkowego uroku, a jej intensywny smak doskonale komponuje się z ciemnym, wilgotnym i aromatycznym ciałem ciasta. Gotowe do odkrycia sekrety murzynka z polewą czekoladową?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składnik (na blachę 25x40cm):
- 3 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru
- 3 jajka
- 250 g margaryny
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 płaskie łyżki sody
- 2 szkl mleka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- Polewa
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
Murzynek z polewą czekoladową – jak zrobić?
- Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao. Do drugiej miski wkładamy margarynę o temperaturze pokojowej, a następnie ucieramy stopniowo dodając 1 szklankę cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku, powidła, mleko i porcjami wsypujemy mąkę. Na koniec osobno ubijamy białka ze szczyptą soli. Pozostałą 1/2 szklanki cukru dodajemy do piany z białek, dodając cukier stopniowo po 1 łyżce i ciągle ubijając. Pianę dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.
- Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta.
Słowa kluczowe: przepis na murzynka z polewą
Murzynek z polewą czekoladową – dodatkowe informacje
Murzynka z polewą czekoladową opcjonalnie można przekroić i przełożyć powidłami lub dowolnym kremem.