Murzynek z gruszkami
Czy kiedykolwiek spotkaliście się z takim wariackim połączeniem smaków? Jeśli nie, to najwyższy czas spróbować! Przedstawiam przepis na wyjątkowe ciasto – murzynek z gruszkami. Tradycyjny murzynek, znany i kochany za swoją wilgotność i czekoladowy smak, wzbogacony jest tutaj o dość nieoczywisty dodatek – świeże gruszki. Ten polski klasyk w nowoczesnym wydaniu z pewnością zaskoczy was swoim smakiem. Świetna propozycja dla tych, którzy kochają połączenie słodkiego ciasta z owocowym akcentem. Dajcie się porwać wyjątkowym aromatom tego ciasta! Te jesienne wieczory mogą stać się o wiele smaczniejsze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 16 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 4 gruszki
- Polewa:
- 100 ml śmietany kremówki
- gorzka czekolada
Murzynek z gruszkami – jak zrobić?
-
1.
Margarynę roztapiamy. Wsypujemy cukier i kakao, wlewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Następnie, stale mieszając, dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -
2.
Białka ubijamy. Mieszamy z ciastem. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 22×26 cm (lub tortownicy o śr. 24 cm). -
3.
Gruszki myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy równo na cieście. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 °C (bez termoobiegu w ok. 200 °C). -
4.
Polewa: czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, mieszając, aż czekolada się roztopi. Polewamy ciasto.
Murzynek z gruszkami – dodatkowe informacje
RADY M. Pankiewicz
Ciasto jest upieczone, gdy włożony do niego patyczek jest suchy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: murzynek na oleju z orzechami
Następny przepis: Murzynek z cukrem pudrem