Murzynek z gruszkami

Murzynek z gruszkami

Czy kiedykolwiek spotkaliście się z takim wariackim połączeniem smaków? Jeśli nie, to najwyższy czas spróbować! Przedstawiam przepis na wyjątkowe ciasto – murzynek z gruszkami. Tradycyjny murzynek, znany i kochany za swoją wilgotność i czekoladowy smak, wzbogacony jest tutaj o dość nieoczywisty dodatek – świeże gruszki. Ten polski klasyk w nowoczesnym wydaniu z pewnością zaskoczy was swoim smakiem. Świetna propozycja dla tych, którzy kochają połączenie słodkiego ciasta z owocowym akcentem. Dajcie się porwać wyjątkowym aromatom tego ciasta! Te jesienne wieczory mogą stać się o wiele smaczniejsze.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 16 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 gruszki
  • Polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • gorzka czekolada

Murzynek z gruszkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Margarynę roztapiamy. Wsypujemy cukier i kakao, wlewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Następnie, stale mieszając, dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. 2.
    Białka ubijamy. Mieszamy z ciastem. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 22×26 cm (lub tortownicy o śr. 24 cm).
  3. 3.
    Gruszki myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy równo na cieście. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 °C (bez termoobiegu w ok. 200 °C).
  4. 4.
    Polewa: czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, mieszając, aż czekolada się roztopi. Polewamy ciasto.

Murzynek z gruszkami – dodatkowe informacje

RADY M. Pankiewicz

Ciasto jest upieczone, gdy włożony do niego patyczek jest suchy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: murzynek na oleju z orzechami
Następny przepis: Murzynek z cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode