Murzynek z cukrem pudrem

Murzynek z cukrem pudrem

Murzynek z cukrem pudrem to kwintesencja prostoty wśród domowych wypieków. Jest to ciasto drożdżowe, które zachwyca nie tylko swą wilgotną strukturą, ale również subtelną słodyczą i bogatym, czekoladowym smakiem. Ciasto jest jasne i puszyste, podczas gdy na wierzchu znajduje się delikatny, słodki osad z cukru pudru. Piękno tego ciasta polega na tym, że można je upiec bez specjalnych umiejętności cukierniczych, a jednocześnie można na jego podstawie stworzyć wiele różnych wariacji. Bez względu na to, kiedy zdecydujesz się posypać swoje ciasto cukrem pudrem, zawsze może być to wyjątkowe doświadczenie dla twojego podniebienia.

Składniki:

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru kryształ
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Murzynek z cukrem pudrem – jak zrobić?

  1. Margarynę, mleko, cukier, kakao i cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić.
  2. Wbijać kolejno po 1 żółtku, wymieszać.
  3. Przesiewać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając.
  4. Białka ubić i delikatnie wymieszać z powstałą masą.
  5. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.
  7. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: ciasto z cukrem pudrem, kiedy posypać ciasto cukrem pudrem

xxxx – dodatkowe informacje

Wymiary blaszki: 24 x 39cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Murzynek z gruszkami
Następny przepis: Murzynek z mikrofalówki w 5 minut nadziany dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode