murzynek na oleju z orzechami

murzynek na oleju z orzechami

Prosty przepis na murzynka z olejem to doskonały pomysł na deser na każdą okoliczność. Uczta dla uzależnionych od słodyczy, ten wspaniały ciemny, wilgotny ciasta jest tak kuszący, jak brzmi. Orzechy dodają tekstury, podczas gdy olej sprawia, że ciasto jest nadzwyczaj wilgotne. Jest to prosty i szybki sposób na zadowolenie podniebienia, bez konieczności wytężania się cały dzień w kuchni. Jeśli szukasz idealnego deseru, który zachwyci wszystkich na Twoim przyjęciu, ten przepis jest zwycięzcą. Prosty przepis na murzynka z olejem i orzechami naprawdę sprawia, że deser staje się porywającym smakołykiem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao (z małymi górkami)
  • 2 garście bakalii (dałam 1 garść orzechów włoskich i 1 garść rodzynek)
  • 2 kopiaste łyżki kwaskowatego dżemu lub powideł
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa
  • orzechy do posypania

Prosty przepis na murzynka z olejem

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli, cukier, kakao, wymieszać łyżką. Następnie wbić jajo, wlać mleko, olej, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników. Potem dodać dżem lub powidła i ponownie krótko zmiksować.
  2. Orzechy posiekać średnio drobno. Do ciasta dodać bakalie, wymieszać łyżką.
  3. Foremkę keksową o wymiarach 25×10 cm wysmarować olejem lub masłem, obsypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.
  4. Murzynka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Aby kontrolować pęknięcie ciasta możemy około 15 – 20 minut po wstawieniu ciasta do piekarnika naciąć go ostrym nożem wzdłuż, na głębokość około 1 centymetra. Ja zrobiłam to o 5 minut za późno i już sam zaczął sobie pękać 😛
  5. Kiedy ciasto wystygnie sporządzić polewę czekoladową, oblać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

Przepis na murzynka na oleju z orzechami – dodatkowe informacje

Rodzynek nie trzeba sparzać ani obtaczać w mące. Przed oblaniem ciasta polewą, pędzelkiem usuńcie nadmiar kaszy manny lub bułki tartej, po bokach ciasta, dzięki temu polewa łatwiej „przylgnie”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Murzynek na jogurcie (bez jajek)
Następny przepis: Murzynek z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode