Muffiny z nektarynkami

Muffiny z nektarynkami

Te przepyszne i wilgotne muffinki z nektarynkami to prawdziwa uczyta dla podniebienia. Połączenie delikatnego ciasta z kwaskowatą słodyczą nektarynek tworzy niepowtarzalny smak, który na pewno zachwyci wszystkich miłośników wypieków. Muffiny z nektarynkami są doskonałe na podwieczorek lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Zwłaszcza cenią je osoby, które lubią desery owocowe. Nektarynki dodają muffinkom wyjątkowego charakteru i świeżości. Ponadto, są doskonałym źródłem witamin, co sprawia, że te smakołyki są nie tylko pyszne, ale również zdrowsze niż tradycyjne wypieki. Przygotowanie ich jest również stosunkowo proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnej.

Składniki:

  • Składniki na 15 muffinek:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 dojrzałe nektarynki
  • płatki migdałów do posypania

Muffiny z nektarynkami – jak zrobić?

  1. Nektarynki umyć, osuszyć i każdą z nich podzielić na 4 części.
  2. W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz nektarynek i płatków migdałów).
  3. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!
  4. Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem.
  5. Wierzch posypać płatkami migdałów.
  6. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor.

Muffiny z nektarynkami – dodatkowe informacje

Piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej, żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffuletta
Następny przepis: Mule z białym winem i pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode