Muffiny z nektarynkami
Te przepyszne i wilgotne muffinki z nektarynkami to prawdziwa uczyta dla podniebienia. Połączenie delikatnego ciasta z kwaskowatą słodyczą nektarynek tworzy niepowtarzalny smak, który na pewno zachwyci wszystkich miłośników wypieków. Muffiny z nektarynkami są doskonałe na podwieczorek lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Zwłaszcza cenią je osoby, które lubią desery owocowe. Nektarynki dodają muffinkom wyjątkowego charakteru i świeżości. Ponadto, są doskonałym źródłem witamin, co sprawia, że te smakołyki są nie tylko pyszne, ale również zdrowsze niż tradycyjne wypieki. Przygotowanie ich jest również stosunkowo proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 15 muffinek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka M/L
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 4 dojrzałe nektarynki
- płatki migdałów do posypania
Muffiny z nektarynkami – jak zrobić?
- Nektarynki umyć, osuszyć i każdą z nich podzielić na 4 części.
- W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz nektarynek i płatków migdałów).
- Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!
- Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem.
- Wierzch posypać płatkami migdałów.
- Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor.
Muffiny z nektarynkami – dodatkowe informacje
Piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej, żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffuletta
Następny przepis: Mule z białym winem i pietruszką