Muffiny z kurczakiem i warzywami
Muffiny z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na niebanalne danie, które swoim wyglądem i smakiem zachwyci wszystkich w domu. Prezentowany przepis to propozycja nie tylko smaczna, ale również zdrowa i sycąca. Idealne jako dodatek do obiadu, przekąska do pracy czy na piknik. To połączenie mięsa z warzywami w formie muffinek to nie tylko ciekawy sposób na wykorzystanie kurczaka, ale także sposobność do wzbogacenia diety o dodatkowe warzywa. Fantastycznie prezentują się na stole i są niezwykle praktyczne w jedzeniu. Spróbuj muffinek warzywnych z kurczakiem i zaskocz swoją rodzinę lub gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 80 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 6 pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka kukurydzy
- 100 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę (lub innego sera)
- natka pietruszki, posiekana
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa- wedle uznania
- starty ser (ok 3 łyżek)
Muffiny z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka, cebule i pieczarki usmażyć, a następnie wystudzić.
- W garnuszku roztopić masło. Dodać do niego jajka oraz mleko i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać resztę składników (oprócz startego sera), doprawić wedle uznania i dokładnie wymieszać.
- Formę na 12 babeczek wysmarować masłem. Ciasto po równo przełożyć do formy i na wierzchu posypać startym serem. Piec około 25 minut w 180° C.
Smacznego!
Muffiny z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje
Możecie dowolnie zmieniać dodatki i użyć tego co akurat macie w lodówce!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffiny z dżemem wiśniowym
Następny przepis: Muffiny z jagodami i białą czekoladą