Muffiny z kaszy gryczanej

Muffiny z kaszy gryczanej

Podążając za trendem zdrowego odżywiania, przedstawiamy prosty i smaczny przepis na muffiny z kaszy gryczanej. To niekonwencjonalna wariacja na temat tradycyjnych babeczek, która łączy miłość do słodkości z troską o zdrowie. Kasza gryczana doda naszym wypiekom niepowtarzalnego, orzechowego smaku, a jednocześnie dostarczy nam mnóstwo korzystnych dla naszego ciała składników odżywczych. Bez względu na to, czy jesteś cukierniczym wirtuozem, czy początkującym entuzjastą pieczenia – ten przepis jest dla Ciebie. Zachwycisz nim zarówno siebie, jak i swoich bliskich. Muffiny z kaszy gryczanej – do dzieła!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • marchewka
  • mała cebula
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa
  • płatki zbożowe do posypania

Muffiny z kaszy gryczanej – jak zrobić?

  1. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy. Do miski wsypujemy ugotowaną, kaszę, cebulę, marchewkę, żółty ser, jajka, i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremek na muffiny. Posypujemy płatkami zbożowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 25-30 min.

Muffiny z kaszy gryczanej – dodatkowe informacje

Jeśli podajemy jako przystawkę, muffiny z kaszy gryczanej świetnie komponują się z sosem pomidorowym lub grzybowym. Są również doskonałą alternatywą dla ziemniaków jako dodatek do dania głównego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffiny z jagodami i białą czekoladą
Następny przepis: Muffiny z malinami i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode