Muffiny z kaszy gryczanej
Podążając za trendem zdrowego odżywiania, przedstawiamy prosty i smaczny przepis na muffiny z kaszy gryczanej. To niekonwencjonalna wariacja na temat tradycyjnych babeczek, która łączy miłość do słodkości z troską o zdrowie. Kasza gryczana doda naszym wypiekom niepowtarzalnego, orzechowego smaku, a jednocześnie dostarczy nam mnóstwo korzystnych dla naszego ciała składników odżywczych. Bez względu na to, czy jesteś cukierniczym wirtuozem, czy początkującym entuzjastą pieczenia – ten przepis jest dla Ciebie. Zachwycisz nim zarówno siebie, jak i swoich bliskich. Muffiny z kaszy gryczanej – do dzieła!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- marchewka
- mała cebula
- 15 dag startego żółtego sera
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- gałka muszkatołowa
- płatki zbożowe do posypania
Muffiny z kaszy gryczanej – jak zrobić?
- Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy. Do miski wsypujemy ugotowaną, kaszę, cebulę, marchewkę, żółty ser, jajka, i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremek na muffiny. Posypujemy płatkami zbożowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 25-30 min.
Muffiny z kaszy gryczanej – dodatkowe informacje
Jeśli podajemy jako przystawkę, muffiny z kaszy gryczanej świetnie komponują się z sosem pomidorowym lub grzybowym. Są również doskonałą alternatywą dla ziemniaków jako dodatek do dania głównego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffiny z jagodami i białą czekoladą
Następny przepis: Muffiny z malinami i białą czekoladą