Muffiny z jagodami i białą czekoladą

Muffiny z jagodami i białą czekoladą

Czy istnieje coś lepszego niż domowe, pachnące muffinki na śniadanie czy popołudniową przekąskę? Spróbuj naszego ulubionego przepisu na muffiny z jagodami i białą czekoladą. Są one miękkie, wilgotne i pełne smaku – owoce jagodowe dodają świeżości i naturalnej słodyczy, a kawałki białej czekolady stworzą wspaniały, słodki kontrast. Te muffinki z jagodami i białą czekoladą to gwarantowany hit na każdym spotkaniu, idealne dla najmłodszych i dla tych, którzy kochają słodkości. Postaw na mieszankę słodkiej, kremowej czekolady i delikatnych, soczystych jagód. Nie czekaj i upiecz je już dziś!

Składniki:

  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • aromat waniliowy
  • pół tabliczki czekolady

Muffiny z jagodami i białą czekoladą – jak zrobić?

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę.
  2. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać.
  3. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C – do momentu suchego patyczka.
muffinki z jagodami

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast jagód możemy dać borówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffiny z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Muffiny z kaszy gryczanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode