Muffiny z jagodami i białą czekoladą
Czy istnieje coś lepszego niż domowe, pachnące muffinki na śniadanie czy popołudniową przekąskę? Spróbuj naszego ulubionego przepisu na muffiny z jagodami i białą czekoladą. Są one miękkie, wilgotne i pełne smaku – owoce jagodowe dodają świeżości i naturalnej słodyczy, a kawałki białej czekolady stworzą wspaniały, słodki kontrast. Te muffinki z jagodami i białą czekoladą to gwarantowany hit na każdym spotkaniu, idealne dla najmłodszych i dla tych, którzy kochają słodkości. Postaw na mieszankę słodkiej, kremowej czekolady i delikatnych, soczystych jagód. Nie czekaj i upiecz je już dziś!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- pół tabliczki czekolady
Muffiny z jagodami i białą czekoladą – jak zrobić?
- W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę.
- W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać.
- Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C – do momentu suchego patyczka.
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast jagód możemy dać borówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffiny z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Muffiny z kaszy gryczanej