Muffiny z dżemem wiśniowym
Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu na muffiny z dżemem wiśniowym. Te apetyczne małe ciastka, z subtelnym smakiem czekolady, wzbogacone są o intensywny smak wiśniowego dżemu. Doskonałe na śniadanie, do podwieczorku czy na słodki deser. Wprost idealne dla miłośników połączenia czekolady i owoców. Muffiny z dżemem wiśniowym są nie tylko kuszące i smaczne, ale także szybkie i proste do wykonania. Ta niecodzienna wersja tradycyjnych muffinek czekoladowych na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 125g masła
- 100g mlecznej czekolady
- 300g dżemu wiśniowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Muffiny czekoladowe z dżemem wiśniowym – jak zrobić?
- Masło roztapiamy. Pod koniec roztapiania dodajemy połamaną czekoladę. Chwilę podgrzewamy, ściągamy z palnika, mieszamy do roztopienia. Studzimy.
- Do wystudzonej masy dodajemy dżem, szczyptę soli i jajka. Mieszamy do dokładnego połączenia. Wtedy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
- Gotowym ciastem napełniamy gniazda formy na muffiny.
- Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st.
muffiny czekoladowe z dżemem wiśniowym – dodatkowe informacje
Najlepiej jak dżem wiśniowy jest z naszej domowej spiżarni, wtedy ma on kawałki wiśni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Następny przepis: Muffiny z kurczakiem i warzywami