Muffiny z dżemem wiśniowym

Muffiny z dżemem wiśniowym

Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu na muffiny z dżemem wiśniowym. Te apetyczne małe ciastka, z subtelnym smakiem czekolady, wzbogacone są o intensywny smak wiśniowego dżemu. Doskonałe na śniadanie, do podwieczorku czy na słodki deser. Wprost idealne dla miłośników połączenia czekolady i owoców. Muffiny z dżemem wiśniowym są nie tylko kuszące i smaczne, ale także szybkie i proste do wykonania. Ta niecodzienna wersja tradycyjnych muffinek czekoladowych na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • 125g masła
  • 100g mlecznej czekolady
  • 300g dżemu wiśniowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Muffiny czekoladowe z dżemem wiśniowym – jak zrobić?

  1. Masło roztapiamy. Pod koniec roztapiania dodajemy połamaną czekoladę. Chwilę podgrzewamy, ściągamy z palnika, mieszamy do roztopienia. Studzimy.
  2. Do wystudzonej masy dodajemy dżem, szczyptę soli i jajka. Mieszamy do dokładnego połączenia. Wtedy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
  3. Gotowym ciastem napełniamy gniazda formy na muffiny.
  4. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st.

muffiny czekoladowe z dżemem wiśniowym – dodatkowe informacje

Najlepiej jak dżem wiśniowy jest z naszej domowej spiżarni, wtedy ma on kawałki wiśni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Następny przepis: Muffiny z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode