MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Przedstawiamy pyszne, zdrowe i proste do zrobienia muffiny z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami. To idealna przekąska na każdą okazję, a ich przygotowanie zajmie tylko troszkę czasu. Kombinacja lekkiej cukinii, aromatycznej fety i intensywnych suszonych pomidorów tworzy unikalne i wyjątkowo smaczne połączenie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu. Przygotowując te wyjątkowe muffiny, zaskoczysz swoich bliskich nie tylko atrakcyjnym smakiem, ale również nietypową kompozycją składników. To kusząca propozycja dla wszystkich, którzy szukają nowych, oryginalnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy
- 100 g fety
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mąki pszennej
- 50 g Maizeny
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 10 g proszku do pieczenia bio
- 50 g masła (lub margaryny)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Pieprz kajeński (cayenne)
Muffiny z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami lub użyj silikonowych foremek.
- W misce wymieszaj mąkę z maizeną i proszkiem do pieczenia, dodaj pokruszoną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory (odłóż małą część na bok), startą cukinię, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku.* Dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego. Domieszaj łyżkę oliwy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj rozpuszczoną margarynę i mleko, nadal ubijając. Połącz z wcześniej przygotowaną mieszaniną z mąką, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości.
- Na wierzch wetknij resztę drobno pokrojonych suszonych pomidorów.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 – 30 minut.
- Pozostaw w foremkach jeszcze na ok. 5 minut.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI – dodatkowe informacje
*Posól z umiarem, ponieważ feta jest już słona.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffiny z czekoladą i pomarańczą
Następny przepis: Muffiny z dżemem wiśniowym