Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone
Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone to wyjątkowa wariacja na temat popularnego deseru. To połączenie klasycznej angielskiej babeczki z najdelikatniejszym włoskim kremem. Jeżeli jesteś fanem słodkości z nutą warzywną, ten przepis na pewno ci się spodoba. Marchew dodaje muffinkom wilgotności, a krem mascarpone nadaje im kremowej delikatności. To śliczne, pachnące i nieziemsko pyszne ciasteczka będą idealnym dodatkiem do gorącej herbaty lub kawy. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne obiady czy jako deser na koniec romantycznej kolacji. Zasmakuj w niepowtarzalnym smaku muffinek marchewkowych z kremem mascarpone.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Babeczki:
- 2 szklanki startej na średnich oczkach odciśniętej marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna szklanka cukru + cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- po łyżeczce przypraw: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
- 0,75 szklanki oliwy z oliwek (może być też inny olej)
- 3 jajka
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200g śmietany 36%
- pół szklanki cukru pudru
- marchewka do dekoracji
Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować foremki na muffiny lub papierowe papilotki. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać za pomocą miksera olej, jajka, cukier i tartą marchewkę. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Foremki wypełniać do 2/3 wysokości i piec ok. 20 min. -
2.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy udekorować wierzch babeczek. Z umytej i obranej marchewki obieraczką wycinamy wąskie paseczki i zwijamy je w ruloniki – kładziemy je na kremie. Smacznego!
Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone – dodatkowe informacje
Marchewkę należy naprawdę porządnie odcisnąć z soku żeby nie wyszedł zakalec!