Muffiny jogurtowe z malinami
Muffiny jogurtowe z malinami to idealna propozycja na słodki deser lub przekąskę. Są niezwykle miękkie, wilgotne i pełne owocowego smaku dzięki dodatkowi świeżych, soczystych malin. To połączenie słodkiego ciasta i kwasowatych owoców jest doskonałe dla każdego kubka smakowego. Jogurt nadaje im lekkości, a jednocześnie pomaga utrzymać ich wilgotność. Prosty do wykonania przepis na te pyszne muffinki z pewnością przekona do siebie wszystkich miłośników pieczenia. Muffiny jogurtowe z malinami to przysmak, który zadowoli nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Idealne na popołudniowy deser lub do kawy. Spróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 30 dekagramów mąki pszennej
- 12 dekagramów cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- 200 mililitrów gęstego jogurtu naturalnego
- 120 mililitrów oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka malin (w sezonie świeże, poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone)
Muffiny jogurtowe z malinami – jak zrobić?
- Odmierzamy wszystkie składniki do dwóch misek – osobno suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól), osobno mokre (olej, jogurt oraz jaja). Mieszamy. Łączymy zawartości obu misek i mieszamy krótko robotem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem.
Muffiny jogurtowe z malinami – dodatkowe informacje
Ciasta na muffinki jogurtowe z malinami nie należy zbyt długo ucierać. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffiny jogurtowe z jabłkami
Następny przepis: Muffiny jogurtowe z polewą bananową