Muffiny jogurtowe z jabłkami

Muffiny jogurtowe z jabłkami

Każdy czas jest dobry na wypieki. Muffiny jogurtowe z jabłkami to idealny przykład, jak proste składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Muffinki są lekkie, puszyste, a dodatek jogurtu nadaje im niezwykłej wilgotności. Do tego soczyste kawałki jabłek, które dodają słodyczy i świetnie komponują się z delikatną śmietanową konsystencją muffinek. Przepis ten to połączenie klasyki z odrobiną nowoczesności. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek czy jako deser po obiedzie. Bez wątpienia muffiny jogurtowe z jabłkami zadowolą zarówno miłośników tradycyjnych wypieków, jak i tych, którzy lubią kulinarnie eksperymentować.

Składniki:

  • 12 sztuk jajek
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru trzcinowego +-
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 6 takich sporych łyżek jogurtu naturalnego kremowego
  • 270 g mąki pszennej extra typ 400
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • Dodatkowo: cukier puder
  • Dodatkowo: cynamon

Muffiny jogurtowe z jabłkami – jak zrobić?

  1. Do miski wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach miksera, wsypać cukry, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, wlać olej, mleko krótko zmiksować. Dodać jogurt oraz aromat waniliowy, krótko wymieszać i następnie przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników – u mnie ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze odrobinę mleka i dołożyłam jogurtu. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Połowę wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Papilotki ułożyć w blaszce do muffin. Ciasto przełożyć do papilotek, i ułożyć na wierzchu resztę jabłek, delikatnie je dociskając.
  2. Piec w temp. 180 C przez 25 – 30 min do suchego patyczka. Gotowe posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Muffiny jogurtowe z jabłkami – dodatkowe informacje

Ciasto można dodatkowo wzbogacić o rodzynki lub żurawinę, a jabłka można wymieszać z cynamonem. Możesz podwoić składniki i przygotować w tortownicy w formie ciasta, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffiny czekoladowo – bananowe
Następny przepis: Muffiny jogurtowe z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode