Muffiny czekoladowo – bananowe
Chrupiące na zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku, muffiny czekoladowo-bananowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Obłędnie czekoladowe z delikatnym aromatem banana to połączenie proste, ale niezwykle smaczne. Aromat dojrzewającego banana wspaniale równoważy intensywny smak ciemnej czekolady, tworząc deser doskonały na każdą okazję. Muffiny czekoladowo-bananowe są idealne do popołudniowej kawy, jutranego śniadania, czy też jako deser na wynos. Są też doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiernie dojrzałych bananów. Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkości i szukasz prostego, a zarazem efektownego przepisu, muffinky czekoladowo-bananowe są dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
– 2 średnie banany
– 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 2 jajka
– 50-60 g miałkiego brązowego cukru
– 180 g mąki pszennej
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Krem MASCARPONE
– 250 g mascarpone (zimnego)
– 125 ml śmietanki kremówki 30-36% (zimnej)
– 1 op. cukru wanilinowego
– 2 łyżki cukru pudru - Dekoracja:
– kruche paluszkowe precelki
Muffiny czekoladowo – bananowe – jak zrobić?
- Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier, olej i zmiksować do połączenia. Do tak połączonych składników przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Masy wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce przed wyłożeniem kremu.
Krem: mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misce i ubijać aż powstanie gładki, gęsty i puszysty krem. Wyłożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.
Muffiny czekoladowo – bananowe – dodatkowe informacje
W ostudzonych muffinkach zrobić nacięcie, następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka muffinki, a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę nutelli, udekorować bitą śmietaną i włożyć precelka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z truskawkami
Następny przepis: Muffiny jogurtowe z jabłkami