Muffinki z truskawkami
Zapraszamy do poznania przepisu na przepyszne muffinki z truskawkami. Świeże, soczyste truskawki zamieniają się tutaj w zasłodzone, lekko tartaczne skrawki owoców, doskonale komponujące się z mięciutkim ciastem muffinki. Dzięki niemu każda kawa czy herbata zamienia się w smakowitą ucztę, a radość z jedzenia staje się podwójna. To także idealny sposób na spożytkowanie sezonowych owoców. Przepis jest prosty i szybki, idealny nawet dla początkujących cukierników. To ciekawy pomysł na przepisy na babeczki truskawkowe lub muffinki z owocami. Przygotuj swoje ulubione muffiny z truskawkami i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- kilkanaście truskawek
- Suche składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- otarta skórka z 1 cytryny
- Mokre składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 100 g stopionego masła
Muffinki z truskawkami – jak zrobić?
- Na początek należy wymieszać osobno składniki mokre i składniki suche. Następnie należy połączyć je razem. Potem w zagłębienia w blasze do pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Następnie należy ułożyć na wierzchu po truskawce pokrojonej w ćwiartki. Muffinki z truskawkami należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 – 20 minut.
Słowa kluczowe: muffinki z truskawkami przepis, przepis na babeczki truskawkowe, muffin z truskawkami, przepisy na babeczki z truskawkami, przepis na babeczki z truskawkami, muffiny truskawkowe, muffiny z owocami, babeczki truskawkowe, muffinki truskawkowe, przepis na muffinki z owocami, muffinki z owocami, przepisy na muffinki z owocami, babeczki z truskawkami, muffinki z truskawką, muffinki z truskawkami, muffiny z truskawkami
Muffinki z truskawkami – dodatkowe informacje
Jest to przepis podstawowy na muffinki z truskawkami, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Pozostałe dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna lub zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z masłem orzechowym i dżemem
Następny przepis: Muffiny czekoladowo – bananowe