Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszne i zdrowe muffinki owsiane z bananami i orzechami. To doskonała propozycja dla osób szukających alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Muffinki te idealnie łączą w sobie korzyści płatków owsianych, wartości odżywcze orzechów i naturalną słodycz banana. Zachwycą smakiem i aromatem, są też doskonałym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W zależności od upodobań, do ich przygotowania można wykorzystać ulubione orzechy – dodadzą muffinkom nie tylko smaku, ale także chrupkości. Skosztuj muffinek owsianych z bananami i przekonaj się, że zdrowe słodkości mogą być naprawdę pyszne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki prawdziwego miodu
- 2 banany
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli soku z cytryny
Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami – jak zrobić?
-
1.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy miód i roztrzepujemy ,,rózgą” lub widelcem, następnie dodajemy kakao, cynamon i proszek, wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. -
2.
Orzechy drobno siekamy. Banany obieramy i kroimy w kostkę. -
3.
Orzechy i banany przekładamy do masy na muffinki, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i całość dokładnie mieszamy. -
4.
Masę przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. -
5.
Pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. -
6.
Upieczone studzimy i podajmy. Smacznego życzę.
Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z nadzieniem budyniowym
Następny przepis: Muffinki z masą serową - mini serniczki