Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszne i zdrowe muffinki owsiane z bananami i orzechami. To doskonała propozycja dla osób szukających alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Muffinki te idealnie łączą w sobie korzyści płatków owsianych, wartości odżywcze orzechów i naturalną słodycz banana. Zachwycą smakiem i aromatem, są też doskonałym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W zależności od upodobań, do ich przygotowania można wykorzystać ulubione orzechy – dodadzą muffinkom nie tylko smaku, ale także chrupkości. Skosztuj muffinek owsianych z bananami i przekonaj się, że zdrowe słodkości mogą być naprawdę pyszne.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 2 jajka
 - 4 łyżki prawdziwego miodu
 - 2 banany
 - pół szklanki orzechów włoskich
 - 2 szklanki płatków owsianych
 - 1 łyżeczka kakao
 - 2 łyżeczki mielonego cynamonu
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - kilka kropli soku z cytryny
 
Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami – jak zrobić?
- 
    1.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy miód i roztrzepujemy ,,rózgą” lub widelcem, następnie dodajemy kakao, cynamon i proszek, wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. - 
    2.
Orzechy drobno siekamy. Banany obieramy i kroimy w kostkę. - 
    3.
Orzechy i banany przekładamy do masy na muffinki, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i całość dokładnie mieszamy. - 
    4.
Masę przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. - 
    5.
Pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. - 
    6.
Upieczone studzimy i podajmy. Smacznego życzę. 
Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z nadzieniem budyniowym
Następny przepis: Muffinki z masą serową - mini serniczki






