Muffinki z orzechami i czekoladą

Muffinki z orzechami i czekoladą

Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyjątkowo pyszne i nietypowe muffinki z orzechami i czekoladą. Te małe wypieki o wyrafinowanym smaku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Złociste, chrupiące orzechy doskonale komponują się z bogatym, nieco amerykańskim smakiem ciemnej czekolady. Idealne na deser, popołudniową przekąskę czy jako dodatek do kawy. Przygotowanie ich to czysta przyjemność, a ich smak sprawi, że nie będzie można się oprzeć i z pewnością poprosimy o dokładkę. Wypróbuj więc nasz przepis na muffinki z orzechami i czekoladą, zapewnimy Ci, że spodoba Ci się on tak samo jak nam.

Składniki:

  • 1,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 50 g orzechów (włoskie lub laskowe)
  • czekolada mleczna

Muffinki z orzechami i czekoladą – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia się wszystkich składników przez chwilkę na niskich obrotach miksera.
  2. Następnie dodajemy orzechy (oczywiście nie całe, najlepiej mniejsze kawałeczki) i mieszamy łyżką.
  3. Gdy już mamy gotowe ciasto po łyżce wlewamy je do foremek silikonowych, wkładamy na środek kostkę czekolady i zalewamy ją drugą łyżką ciasta.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut.

Muffinki z czekoladą i orzechami są przepysznym wypiekiem, który łatwo można zrobić w domu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec w piekarniku. Smacznego!

Muffinki z orzechami i czekoladą – dodatkowe informacje

Miksowanie muffinek z orzechami i czekoladą prowadzimy na niskich obrotach i przez chwilkę, aby ciasto posiadało strukturę grudkowatości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki pizzowe
Następny przepis: Muffinki śnieżne kule

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode