Muffinki z orzechami i czekoladą
Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyjątkowo pyszne i nietypowe muffinki z orzechami i czekoladą. Te małe wypieki o wyrafinowanym smaku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Złociste, chrupiące orzechy doskonale komponują się z bogatym, nieco amerykańskim smakiem ciemnej czekolady. Idealne na deser, popołudniową przekąskę czy jako dodatek do kawy. Przygotowanie ich to czysta przyjemność, a ich smak sprawi, że nie będzie można się oprzeć i z pewnością poprosimy o dokładkę. Wypróbuj więc nasz przepis na muffinki z orzechami i czekoladą, zapewnimy Ci, że spodoba Ci się on tak samo jak nam.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1,75 szklanki mąki pszennej
 - 0,75 szklanki cukru
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 jajko
 - 1 szklanka mleka
 - 0,5 szklanki oleju
 - 50 g orzechów (włoskie lub laskowe)
 - czekolada mleczna
 
Muffinki z orzechami i czekoladą – jak zrobić?
- Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia się wszystkich składników przez chwilkę na niskich obrotach miksera.
 - Następnie dodajemy orzechy (oczywiście nie całe, najlepiej mniejsze kawałeczki) i mieszamy łyżką.
 - Gdy już mamy gotowe ciasto po łyżce wlewamy je do foremek silikonowych, wkładamy na środek kostkę czekolady i zalewamy ją drugą łyżką ciasta.
 - Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut.
 
Muffinki z czekoladą i orzechami są przepysznym wypiekiem, który łatwo można zrobić w domu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec w piekarniku. Smacznego!
Muffinki z orzechami i czekoladą – dodatkowe informacje
Miksowanie muffinek z orzechami i czekoladą prowadzimy na niskich obrotach i przez chwilkę, aby ciasto posiadało strukturę grudkowatości.






