Muffinki z masą serową - mini serniczki

Muffinki z masą serową – mini serniczki

Miłośnicy sernika, na pewno pokochacie ten przepis! Przedstawiamy muffinki z masą serową – mini serniczki. Są to małe, urocze deserki, które idealnie sprawdzą się na spotkaniach w gronie najbliższych, czy na słodki poczęstunek w ciągu dnia. Muffinki te są wyjątkowe, ponieważ wykorzystujemy do ich wykonania foremki do muffinek – dzięki temu otrzymujemy serniczki w iście miniaturyzowanej formie. Pomimo swojego niewielkiego rozmiarów, nie tracą one nic ze swojego oryginalnego, pełnego smaku sernika. Muffinki serniczki to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Nie tylko są jednako smaczne, ale również prezentują się naprawdę efektownie. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • Składniki suche:
    – 1,5 szklanki mąki pszennej jasnej
    – 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta soli
    – 1 czubata łyżka brązowego cukru
  • Składniki mokre:
    – 0,5 kostki roztopionego masła (można użyć oleju, jednak masło sprawi, że babeczki będą dużo delikatniejsze)
    – 0,5 szklanki mleka lub maślanki
    – 2 jajka
  • Masa serowa:
    – 0,5 kostki twarogu lub gotowego sera do sernika
    – 3 łyżeczki cukru waniliowego
    – skórka starta z pomarańczy
    – opcjonalnie cukier puder do smaku
    – 1 jajko

Muffinki z masą serową – mini serniczki – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od otarcia skórki z pomarańczy, zasypania jej cukrem (porządnie) i odstawienia na pół godziny. Następnie przygotowujemy masę serową: twaróg, cukier waniliowy, jajko, skórkę z pomarańczy i ewentualnie cukier puder wkładamy do miski i ucieramy ze sobą. Odstawiamy.
  2. W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Jednak tu należy uważać, jeśli używamy zimnego mleka lub maślanki, dobrze jest je lekko podgrzać, żeby miały podobną temperaturę jak masło, inaczej zrobi się nam glutek. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wychodzi dość gęste, czego nie widać na pierwszy rzut oka, więc możemy dolać do niego odrobinę maślanki lub mleka – na pewno mu nie zaszkodzi, a będzie łatwiej z nim pracować.
  3. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej z nich wykładamy ciasto. Na ciasto kładziemy łyżeczkę (lub więcej, zależy od własnych upodobań) masy serowej. Na masę wykładamy kolejną część ciasta, tak, by nie przekroczyć 3/4 wysokości papilotki. Babeczki w piekarniku rosną jak szalone, dlatego większa ilość ciasta w foremkach może się skończyć długim szorowaniem piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Muffinki z masą serową – dodatkowe informacje

Do masy serowej można wmieszać garść startego sera żółtego – też będzie super.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami
Następny przepis: Muffinki z masłem orzechowym i dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode