Muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą to nieodłączny element wielu celebracyjnych chwil. Te małe, czekoladowe cuda są symbolem radości i ciepła domowego ogniska. Ta wersja słynnego przepisu jest prosta, szybka i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, które najprawdopodobniej już masz w swojej kuchni. Gwarantujemy, że twoje muffinki z czekoladą będą miękkie, wilgotne i pełne intensywnego, czekoladowego smaku. Idealne na deser, przekąskę, a nawet śniadanie. Chyba nie jest możliwe, aby ktoś mógł oprzeć się takiej pokusie. Przekonajmy się, jak zrobić muffinki z czekoladą.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła
  • jajko
  • czekolada (u mnie gorzka)

Muffinki z czekoladą – jak zrobić?

  1. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce połączyć suche składniki: mąka, proszek i cukier.
  3. W drugiej misce połączyć mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i mleko.
  4. Suche składniki przelać do mokrych i niezbyt dokładnie wymieszać.
  5. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta i lekko wymieszać.
  6. Wylać ciasto do 2/3 papilotek lub otworków w formie. Piec 20 min w temperaturze 200°C.

Muffinki z czekoladą – dodatkowe informacje

Idealnie smakują z bitą śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki z Colą i czekoladą
Następny przepis: Muffinki z czekoladą bez użycia miksera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode