Muffinki z czekoladą
Muffinki z czekoladą to nieodłączny element wielu celebracyjnych chwil. Te małe, czekoladowe cuda są symbolem radości i ciepła domowego ogniska. Ta wersja słynnego przepisu jest prosta, szybka i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, które najprawdopodobniej już masz w swojej kuchni. Gwarantujemy, że twoje muffinki z czekoladą będą miękkie, wilgotne i pełne intensywnego, czekoladowego smaku. Idealne na deser, przekąskę, a nawet śniadanie. Chyba nie jest możliwe, aby ktoś mógł oprzeć się takiej pokusie. Przekonajmy się, jak zrobić muffinki z czekoladą.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100g masła
- jajko
- czekolada (u mnie gorzka)
Muffinki z czekoladą – jak zrobić?
- Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
- W jednej misce połączyć suche składniki: mąka, proszek i cukier.
- W drugiej misce połączyć mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i mleko.
- Suche składniki przelać do mokrych i niezbyt dokładnie wymieszać.
- Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta i lekko wymieszać.
- Wylać ciasto do 2/3 papilotek lub otworków w formie. Piec 20 min w temperaturze 200°C.
Muffinki z czekoladą – dodatkowe informacje
Idealnie smakują z bitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z Colą i czekoladą
Następny przepis: Muffinki z czekoladą bez użycia miksera