Muffinki z Colą i czekoladą
Muffinki z Colą i czekoladą to prawdziwy unikat w świecie wypieków. Te słodkie, puszyste i wyjątkowe muffinki to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek czy babeczek. Sekret ich niepowtarzalnego smaku tkwi w dodatku Coli, która dodaje im niezwykłego aromatu i sprawia, że stają się nieco wilgotne, a czekolada doskonale balansuje ich doznania smakowe. To propozycja dla wszystkich, którzy szukają oryginalnych przepisów na słodkości. Muffinki z Colą i czekoladą z pewnością zachwycą zarówno amatorów domowych wypieków, jak i miłośników niebanalnych smaków deserów. Zaskocz swoich gości i przygotuj te wyjątkowe muffinki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200ml Coca-Coli
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- czekolada mleczna
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
Muffinki z colą i czekoladą – jak zrobić?
-
1.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę siekam na drobne kawałeczki lub masakruję tłuczkiem. Suche składniki mieszam w jednej misce: mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy, kakao i czekoladę. -
2.
W tym czasie w drugiej misce mieszam mokre składniki: jajka miksuję z olejem i następnie dolewam Colę. Całość bardzo się pieni i „rośnie” więc polecam wziąć wysoką miskę. -
3.
Następnie mieszam suche składniki z mokrymi aż do połączenia – trwa to dłużej niż przy zwykłych babeczkach bo spieniona masa nie od razu chce się wymieszać. Następnie przelewam do papierowych foremek, posypuje wierzch czekoladowymi dropsikami i piekę w temperaturze 180C przez około 25 minut.
Muffinki z Colą i czekoladą – dodatkowe informacje
Babeczki są dość słodkie ale można po upieczeniu wierzch oblać ulubioną czekoladą 🙂