Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe są doskonałym pomysłem na słodki deser bądź przekąskę. Wyróżniają się soczystością, a równocześnie lekkością. Ich sekret tkwi w idealnym połączeniu aromatycznego cynamonu, korzennego imbiru i soczystej marchewki. Te małe wypieki nie tylko rozpieszczają podniebienie swoim delikatnym smakiem, ale również są pełne składników odżywczych. Babeczki marchewkowe to zaskakująco proste w przygotowaniu ciasto, które od razu skradnie Twoje serce swoim unikalnym smakiem. Doskonałe na podwieczorek, do kawy czy herbaty. Przepis na muffinki marchewkowe, który prezentujemy, to gwarancja pełnego smaku i aromatu. Nie czekaj – odkryj magię muffinek z marchewką już dziś!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki oleju
- 3 duże jajka
- szklanka trzcinowego cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Muffinki marchewkowe – jak zrobić?
-
1.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -
2.
Składniki suche wymieszać-mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, cukier. Mokre w oddzielnej misce-olej, jajka, ekstrakt i dodać marchew. Całość połączyć mieszając łyżką. -
3.
Przelać do foremek i piec przez 25min. w 180st.C.
Muffinki marchewkowe – dodatkowe informacje
udekoruj lukrem albo polewą czekoladową