Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe są doskonałym pomysłem na słodki deser bądź przekąskę. Wyróżniają się soczystością, a równocześnie lekkością. Ich sekret tkwi w idealnym połączeniu aromatycznego cynamonu, korzennego imbiru i soczystej marchewki. Te małe wypieki nie tylko rozpieszczają podniebienie swoim delikatnym smakiem, ale również są pełne składników odżywczych. Babeczki marchewkowe to zaskakująco proste w przygotowaniu ciasto, które od razu skradnie Twoje serce swoim unikalnym smakiem. Doskonałe na podwieczorek, do kawy czy herbaty. Przepis na muffinki marchewkowe, który prezentujemy, to gwarancja pełnego smaku i aromatu. Nie czekaj – odkryj magię muffinek z marchewką już dziś!

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże jajka
  • szklanka trzcinowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Muffinki marchewkowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. 2.
    Składniki suche wymieszać-mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, cukier. Mokre w oddzielnej misce-olej, jajka, ekstrakt i dodać marchew. Całość połączyć mieszając łyżką.
  3. 3.
    Przelać do foremek i piec przez 25min. w 180st.C.

Muffinki marchewkowe – dodatkowe informacje

udekoruj lukrem albo polewą czekoladową


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki kukurydziane
Następny przepis: muffinki Mikołaje...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode