Muffinki kukurydziane
Muffinki kukurydziane to znakomity sposób na szybkie i smaczne śniadanie, podwieczorek lub przekąskę do pracy czy szkoły. Są niezwykle łatwe do przygotowania, a ich słodko-słony smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, jak na przykład dżem malinowy czy ser topiony. W ich skład wchodzą proste i naturalne składniki, co czyni je zdrowszym wyborem dla osób, które dbają o swoje odżywianie. Muffinki kukurydziane, nazywane również babeczkami kukurydzianymi, są popularne w wielu krajach, szczególnie w Ameryce, skąd pochodzą. Przygotuj je samodzielnie i odkryj ich wyjątkowy smak!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sproszkowanej stewi
- 1/3 szklanki cukru (można ominąć dodając więcej stewi)
- 320 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
- płatki migdałowe
- wiórki czekoladowe (posypka)
- cukier puder
Muffinki kukurydziane – jak zrobić?
- Połączyć suche składniki. Jaja roztrzepać widelcem dolać mleko cały czas mieszając i na końcu wlać olej. Wlać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Gdy całość będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka lub przegotowanej wody. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w blaszce muffinkowej, posypać płatkami migdałowymi oraz posypką czekoladową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 23 minuty:) Ciepłe oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Muffinki kukurydziane – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują świeże maczane w ulubionym dżemie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki jogurtowe z czekoladą
Następny przepis: Muffinki marchewkowe