Muffinki kukurydziane

Muffinki kukurydziane

Muffinki kukurydziane to znakomity sposób na szybkie i smaczne śniadanie, podwieczorek lub przekąskę do pracy czy szkoły. Są niezwykle łatwe do przygotowania, a ich słodko-słony smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, jak na przykład dżem malinowy czy ser topiony. W ich skład wchodzą proste i naturalne składniki, co czyni je zdrowszym wyborem dla osób, które dbają o swoje odżywianie. Muffinki kukurydziane, nazywane również babeczkami kukurydzianymi, są popularne w wielu krajach, szczególnie w Ameryce, skąd pochodzą. Przygotuj je samodzielnie i odkryj ich wyjątkowy smak!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sproszkowanej stewi
  • 1/3 szklanki cukru (można ominąć dodając więcej stewi)
  • 320 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • płatki migdałowe
  • wiórki czekoladowe (posypka)
  • cukier puder

Muffinki kukurydziane – jak zrobić?

  1. Połączyć suche składniki. Jaja roztrzepać widelcem dolać mleko cały czas mieszając i na końcu wlać olej. Wlać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Gdy całość będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka lub przegotowanej wody. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w blaszce muffinkowej, posypać płatkami migdałowymi oraz posypką czekoladową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 23 minuty:) Ciepłe oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!

Muffinki kukurydziane – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują świeże maczane w ulubionym dżemie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki jogurtowe z czekoladą
Następny przepis: Muffinki marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode