Muffinki kokosowe

Muffinki kokosowe

Muffinki kokosowe to propozycja dla wszystkich miłośników egzotycznego smaku. Te małe wypieki zachwycą prostotą wykonania i dają wiele radości podczas degustacji. Są idealne na słodki poczęstunek dla gości, piknik, czy popołudniową przekąskę. Miękki, wilgotny biszkopt doskonale komponuje się z subtelnym smakiem kokosa, który dodaje im wyrazistości. Dzięki temu przepisowi na muffinki kokosowe, możemy cieszyć się smakiem cudownie puszystych, aromatycznych babeczek, które przeniosą nas myślami do tropikalnych krajobrazów. Jest to propozycja na babeczki, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
  • Suche składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki drobnych wiórek kokosowych
  • Mokre składniki:
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/3 szklanki pełnotłustego mleka
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania

Muffinki kokosowe – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:
    Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste). Od razu przekładam ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Gdy babeczki wystygną, oprószam je cukrem pudrem.

Muffinki kokosowe – dodatkowe informacje

Można je zamrozić w szczelnym pojemniku i mieć pod ręką w razie potrzeby (żeby po rozmrożeniu były równie pyszne jak tuż po upieczeniu, trzeba każdą zamrożoną babeczkę zawinąć w folię aluminiową i przez 15 minut piec w 175 stopniach C.)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki jajeczne
Następny przepis: Muffinki jogurtowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode