Mokra drożdżówka ze śliwką
Mokra drożdżówka ze śliwką to klasyczny, pyszny deser, który powinien znaleźć się na każdym rodzinnym stole. To jedno z tych ciast, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. W końcu jest to połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta drożdżowego z delikatnymi, soczystymi śliwkami, które rozpływają się w ustach. Jest idealna na rodzinną niedzielę, zimowe wieczory przy kubku gorącej herbaty lub jako deser po obfitym letnim obiedzie. Jej wyjątkowy smak i aromat uprzyjemnią każdą chwilę spędzoną w gronie najbliższych. To danie, które przypomina komfort domowego pieczenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto
- – 200 g drożdży
- -1 kg mąki
- -3 jajka
- -1 l mleka
- – 30 dag cukru
- – 0,5 kg śliwek
- -bułka tarta do formy
- Kruszonka:
- – 250 g margaryny
- -30 dag cukru
- -30 dag mąki
Mokra drożdżówka ze śliwką – jak zrobić?
-
1. Drożdże wyrabiamy z odrobiną mleka.
2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 0,5 kg mąki i wlewamy 0,5 l mleka oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy resztę mleka oraz resztę mąki.
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
4. W międzyczasie smarujemy blachę częścią margaryny i obsypujemy bułką tartą.
5. Z pozostałości margaryny, cukru oraz mąki wyrabiamy kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, aby się kruszyła, a nie kleiła.
6. Myjemy śliwki. Przekrajamy na połówki, usuwamy pestki.
7. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blachy. Układamy śliwki, posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C.
Porady – Mokra drożdżówka ze śliwką – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki możemy podzielić na mniejszą porcję. Z takiej ilości otrzymamy 2 blachy mokrego ciasta drożdżowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MOJE OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ
Następny przepis: Mojito (mohito) drink