Mokra drożdżówka ze śliwką

Mokra drożdżówka ze śliwką

Mokra drożdżówka ze śliwką to klasyczny, pyszny deser, który powinien znaleźć się na każdym rodzinnym stole. To jedno z tych ciast, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. W końcu jest to połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta drożdżowego z delikatnymi, soczystymi śliwkami, które rozpływają się w ustach. Jest idealna na rodzinną niedzielę, zimowe wieczory przy kubku gorącej herbaty lub jako deser po obfitym letnim obiedzie. Jej wyjątkowy smak i aromat uprzyjemnią każdą chwilę spędzoną w gronie najbliższych. To danie, które przypomina komfort domowego pieczenia.

Składniki:

  • Ciasto
  • – 200 g drożdży
  • -1 kg mąki
  • -3 jajka
  • -1 l mleka
  • – 30 dag cukru
  • – 0,5 kg śliwek
  • -bułka tarta do formy
  • Kruszonka:
  • – 250 g margaryny
  • -30 dag cukru
  • -30 dag mąki

Mokra drożdżówka ze śliwką – jak zrobić?

  1. 1. Drożdże wyrabiamy z odrobiną mleka.
    2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 0,5 kg mąki i wlewamy 0,5 l mleka oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy resztę mleka oraz resztę mąki.
    3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
    4. W międzyczasie smarujemy blachę częścią margaryny i obsypujemy bułką tartą.
    5. Z pozostałości margaryny, cukru oraz mąki wyrabiamy kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, aby się kruszyła, a nie kleiła.
    6. Myjemy śliwki. Przekrajamy na połówki, usuwamy pestki.
    7. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blachy. Układamy śliwki, posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C.

Porady – Mokra drożdżówka ze śliwką – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki możemy podzielić na mniejszą porcję. Z takiej ilości otrzymamy 2 blachy mokrego ciasta drożdżowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MOJE OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ
Następny przepis: Mojito (mohito) drink

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode