Moje ciasto bananowe

Moje ciasto bananowe

Zapraszamy do wypróbowania unikalnego przepisu na ciasto bananowe, które nie tylko jest pełne niepowtarzalnego smaku, ale również zdrowe i pożywne. To porcja słodkości z prawdziwych bananów, idealna na podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Egzotyczny smak owoców pozwala odkryć mnóstwo nieznanych dotąd doznań smakowych. „Moje ciasto bananowe” to spróbowanie czegoś nieco innego. To połączenie fascynujących składników, które razem tworzą cudownie lekką i wilgotną konsystencję. To ciasto, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zainspiruj się i odkryj prawdziwą magię pieczenia z naszym niezawodnym przepisem na ciasto bananowe.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka (ok. 3 sztuki) ugniecionych bananów
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz i mąka do blachy

Moje ciasto bananowe – jak zrobić?

  1. Miksujemy dokładnie cukier, olej, banany, jajko i mleko.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy.
  3. Wypełniamy formę – keksówkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i mąką.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.
  5. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Moje ciasto bananowe – dodatkowe informacje

Ja dałam składniki RAZY 2 na większą blachę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym
Następny przepis: Mojito

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode