Moje ciasto bananowe
Zapraszamy do wypróbowania unikalnego przepisu na ciasto bananowe, które nie tylko jest pełne niepowtarzalnego smaku, ale również zdrowe i pożywne. To porcja słodkości z prawdziwych bananów, idealna na podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Egzotyczny smak owoców pozwala odkryć mnóstwo nieznanych dotąd doznań smakowych. „Moje ciasto bananowe” to spróbowanie czegoś nieco innego. To połączenie fascynujących składników, które razem tworzą cudownie lekką i wilgotną konsystencję. To ciasto, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zainspiruj się i odkryj prawdziwą magię pieczenia z naszym niezawodnym przepisem na ciasto bananowe.
admin
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka (ok. 3 sztuki) ugniecionych bananów
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- tłuszcz i mąka do blachy
Moje ciasto bananowe – jak zrobić?
- Miksujemy dokładnie cukier, olej, banany, jajko i mleko.
- Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy.
- Wypełniamy formę – keksówkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i mąką.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Moje ciasto bananowe – dodatkowe informacje
Ja dałam składniki RAZY 2 na większą blachę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym
Następny przepis: Mojito