Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku

Każdy z nas ma darmowy bilet do dzieciństwa – wystarczy tylko zasmakować domowej roboty lodów. Ten przepis na mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku to prawdziwa uczta dla wielbicieli tego zimnego deseru. Mimo, że do ich przygotowania potrzeba niewiele składników, smak, jaki dają, jest zupełnie inny niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni z lodów sklepowych. Świetna konsystencja, intensywny mleczny smak i subtelną waniliowy posmak sprawiają, że ten przepis na lody z mleka cieszy się ogromną popularnością. Spróbuj sam i przekonaj się, ile radości mogą przynieść własnoręcznie przygotowane lody z mleka.

Składniki:

  • 1 kubek mleka (1 kubek = 250 ml)
  • 1 kubek mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego (polecam własnej roboty)
  • 1 kubek śmietanki 30-36%

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku – jak zrobić?

  1. Do niewielkiego garnuszka wlać mleko, wsypać mleko w proszku oraz oba cukry. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż składniki się połączą. (Cukry powinny się rozpuścić.) Całość zdjąć z palnika, ostudzić i następnie na kilka godzin wstawić do lodówki.
  2. Po tym czasie śmietankę należy ubić na sztywno i nie przerywając miksowania wolnym strumieniem połączyć z porządnie schłodzoną masą mleczną.
  3. Mieszankę lodową przełożyć do pojemnika (***) i przykryć.
  4. Wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po pół godziny i godzinie mrożenia lody można przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste, ale nie jest to obowiązkowe i sama robię to rzadko.

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku – dodatkowe informacje

(*) Można dodać ziarenka z laski wanilii i wtedy cukier waniliowy zamienić na zwykły.

(**) Jeśli wolicie jeszcze bardziej kremowe lody to dodajcie mniej śmietanki – o jakieś 50-100 ml.

(***) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową
Następny przepis: Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode