Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków
Zapraszam do odkrycia sekretów tradycyjnej kuchni polskiej z przepisem na mocno czerwony barszcz z młodych buraczków. Ta wykwintna, kwaskowato-słodka zupa pięknie prezentuje się na stole dzięki głębokiej, rubinowej barwie, a jej wyjątkowy smak na długo zapada w pamięć. Wykorzystanie młodych buraków sprawia, że gotowy barszczyk jest niezwykle aromatyczny i świeży. Zupa ta świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w chłodne dni, ale równie dobrze pasuje do letnich, lekkich posiłków. To prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Oto przepis na pyszny i niezwykle efektowny barszczyk czerwony z młodych buraczków, który z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka
- pęczek włoszczyzny (młode jarzyny)
- 2 pęczki młodych buraczków z liśćmi
- sól, pieprz do smaku
- 4 listki laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- jogurt naturalny gęsty (po łyżce na talerz zupy)
Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków – jak zrobić?
Porady – dodatkowe informacje
Barszcz czerwony z młodych buraczków możemy przygotować bez mięsa. Wtedy gotujemy bulion warzywny i dalej postępujemy jak w przepisie. Ważne, aby nasze buraczki były bardzo świeże, a listki niezwiędnięte. Podgrzewając barszcz należy uważać, aby go nie zagotować. Może stracić swój piękny kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku
Następny przepis: Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy