Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 200g mąki
- 30g mąki ziemniaczanej
- 30g kakao
- 250g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek mleka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- Masa do przełożenia:
- 250ml śmietanki 36%
- 1 śmietanfix
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki kakao w proszku bądź czekolady w proszku
- Dżem pożeczkowy do przełożenia
- Do dekoracji:
- 2 opakowania po 200g masy marcepanowej (robionej lub kupionej)
- Masa maślana:
- kostka miękkiego masła
- 3-4 łyżeczki kakao w proszku/ czekolady
Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową – jak zrobić?
-
Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Masło utrzeć na puch, dodać cukier, cukier wanilinowy, sól oraz po kolei żółtka. Mąkę, proszek, kakao przesiać i na przemian z mlekiem dodawać do ciasta. Białka ubić na pianę. Na ciasto wysypać posiekaną czekoladę i pianę. Wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć ciasto do formy, piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placek przeciąć na pół. Każdy naponczować alkoholem i posmarować dżemem. Przekładać masą. Przełożony masą tort wstawić do schłodzenia do lodówki. Gdy się schłodzi całość pokryć masą maślaną i ponownie schłodzić. Masę marcepanową rozwałkować na cienki placek i obłożyć nią schłodzony tort. Dekorować. Zajadać.
-
Masa:
Śmietankę ubić ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Dodać kakao/czekoladę i wymieszać.
Masa maślana:
Kostkę miękkiego masła utrzeć na puch z kilkoma łyżkami kakao w proszku lub czekoladą.
Porady dodatkowe informacje – Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową
Nie pomijaj nigdy smarowania tortu masą maślaną, ponieważ dzięki niej masa marcepanowa przyklei się do ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mocno czekoladowy krem z fasoli
Następny przepis: Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku