Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową

Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową

Miłośnicy intensywnego smaku czekolady i słodkiego marcepanu – ten przepis jest właśnie dla Was! Pochłaniający mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową jest prawdziwym rajem dla podniebienia. Marcepan, z jego charakterystycznym, delikatnie migdałowym smakiem, doskonale komponuje się z głębią aromatu ciemnej czekolady, tworząc niepowtarzalne połączenie. Ten przepis to mistrzostwo sztuki cukierniczej, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych wypieków, jak i tych, którzy lubią nieco nowoczesne połączenia. Każdy kęs tego tortu to prawdziwe doznania kulinarne, które zachwycają zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Zdecyduj się na wyjątkowy deser i odkryj smak tortu z masą marcepanową.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • 200g mąki
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • Masa do przełożenia:
  • 250ml śmietanki 36%
  • 1 śmietanfix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki kakao w proszku bądź czekolady w proszku
  • Dżem pożeczkowy do przełożenia
  • Do dekoracji:
  • 2 opakowania po 200g masy marcepanowej (robionej lub kupionej)
  • Masa maślana:
  • kostka miękkiego masła
  • 3-4 łyżeczki kakao w proszku/ czekolady

Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową – jak zrobić?

  1. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Masło utrzeć na puch, dodać cukier, cukier wanilinowy, sól oraz po kolei żółtka. Mąkę, proszek, kakao przesiać i na przemian z mlekiem dodawać do ciasta. Białka ubić na pianę. Na ciasto wysypać posiekaną czekoladę i pianę. Wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć ciasto do formy, piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placek przeciąć na pół. Każdy naponczować alkoholem i posmarować dżemem. Przekładać masą. Przełożony masą tort wstawić do schłodzenia do lodówki. Gdy się schłodzi całość pokryć masą maślaną i ponownie schłodzić. Masę marcepanową rozwałkować na cienki placek i obłożyć nią schłodzony tort. Dekorować. Zajadać.

  2. Masa:

    Śmietankę ubić ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Dodać kakao/czekoladę i wymieszać.

    Masa maślana:

    Kostkę miękkiego masła utrzeć na puch z kilkoma łyżkami kakao w proszku lub czekoladą.

Porady dodatkowe informacje – Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową

Nie pomijaj nigdy smarowania tortu masą maślaną, ponieważ dzięki niej masa marcepanowa przyklei się do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mocno czekoladowy krem z fasoli
Następny przepis: Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode